Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

IVANUŠA, Andrej

Andrej Ivanuša, portret
Andrej Ivanuša - Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv Mariborske knjižnice)

Foto galéria

Született:
8. July 1958, Maribor
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Mariborčan Andrej Ivanuša je po izobrazbi gradbeni inženir. Po končani Srednji gradbeni šoli je leta 1981 diplomiral na Višji tehniški šoli v Mariboru. Odslužil je vojaški rok in na profesionalno pot zakorakal na področju gradbeništva. Vendar v tej stroki ni ostal dolgo, saj so ga, kot človeka mnogoterih zanimanj, kmalu pritegnila druga področja.
Med prvimi je bila filatelija, s katero se je ukvarjal že od petega leta starosti. Za zbiranje znamk ga je navdušil oče in skozi leta je postal strokovnjak ter leta 1994 izdal prvi slovenski filatelistični priročnik Čar filatelije. Leto kasneje je izdal priročnik o uporabi osebnega računalnika. Takrat je bil namreč zaposlen na področju računalništva, ki je bilo tedaj v povojih. Kar se tiče strokovne literature, je kasneje napisal še Pravila za igro s kartami Remi.
Svoj prosti čas je od nekdaj rad izkoristil za branje. Najraje je bral fantazijsko literaturo, knjiga Milivoja Matošca Neubogljivi robot pa ga je spodbudila, da se je iz bralca prelevil v avtorja. Prve zgodbe in pesmi je objavljal že v šolskih glasilih, leta 2002 pa je izdal prvo leposlovno delo, otroški fantazijski pustolovski roman Čudovita potovanja zajca Rona v štirih delih. Kasneje je izdal dva znanstveno fantastična romana, Rheia in Svetodrev, pripovedko v verzih Vilindar in zbirko spekulativnih zgodb z naslovom Na robu sveta. Še danes ga zanimata fantazija in znanstvena fantastika. V njegovem pisanju opazimo poznavanje zgodovine in mitologije, obenem pa ustvarja lastne svetove in raziskuje nove možnosti. Kratke zgodbe je objavljal v revijah, prevedene v hrvaščino, srbščino in angleščino so bile objavljene tudi v tujini.
Piše tudi poezijo, članke in eseje. Njegove prispevke o filateliji, računalništvu, znanstveni fantastiki, mitologiji, zdravilstvu v zgodovini, denarju, finančni zgodovini, vesolju, astronomiji in drugih tematikah, najdemo v številnih revijah.
Vrsto let je pisal za stalno rubriko Filatelistični kotiček v časopisu Večer, objavljal je še v reviji Kapital, računalniški reviji Win.ini, reviji Tajnica, Denar ter drugih. Danes piše za elektronsko publikacijo Jašubeg en Jered – Novice iz Drugotnosti. Poleg tega je urednik in oblikovalec te publikacije, ki izhaja v okviru društva avtorjev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah, katerega soustanovitelj in predsednik je. Je tudi urednik revije za spekulativno literaturo Supernova. Sicer se je z uredniškim delom srečal že prej. Urejal je osnovnošolsko in srednješolsko glasilo, literarno glasilo študentov gradbeništva v Mariboru in bil član uredniškega odbora tovarniškega glasila Konstruktor. Kot član Filatelističnega društva Maribor je urejal bilten Znamkar, revijo Nova filatelija, ki jo izdaja Filatelistična zveza Slovenije ter spletni portal Znamkar.
Ena izmed njegovih pomembnejših dejavnosti je založništvo. V okviru svoje založbe Pro-Andy se posveča izdaji esejistične in leposlovne literature.
Ukvarja se še z oblikovanjem spletnih strani in tiskanega gradiva, je ljubiteljski fotograf, prosti čas posveča modelarstvu in preizkušanju kuharskih receptov.
Vse od ustanovitve leta 2009 je član Rotary kluba Maribor-Park, leta 2014 je klubu tudi predsedoval.

POMEMBNEJŠA DELA

Na robu sveta, 2016
Svetodrev, 2011
Pravila za igro s kartami Remi, 2009
Vilindar, 2007
Rheia, 2007
Čudovita potovanja zajca Rona. Potovanje 1-4, 2002
O osebnem računalniku, 1995
Čar filatelije, 1994

Leta 1981 je prejel bronasto plaketo Univerze v Mariboru za razvoj in krepitev študentske organizacije, leta 1988 pa nagrado Krajevne skupnosti Slavko Šlander Maribor za predano delo v skupnosti.
Za zbirko znamk z motivom svetilnikov je leta 2001 na 3. državni filatelistični razstavi v Kopru prejel srebrno medaljo Verigarja. Zbirka je bila nagrajena še na drugih razstavah, tudi v tujini. Leta 1996 je na Svetovni filatelistični razstavi v Istanbulu prejel bronasto medaljo za knjigo Čar filatelije. Za isto delo je leta 2001 dobil srebrno medaljo na Meddruštveni filatelistični razstavi Fimera v Trbovljah.
Prav tako je prejemnik dveh nagrad Drejček in trije marsovčki, ki jo podeljuje Društvo avtorjev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah. Na 1. Grossmannovem festivalu fantastike in stripa oktobra 2019 v Ormožu je prejel častnega hudega mačka za življenjsko delo v žanru znanstvene fantastike in fantasyja.

A bejegyzés szerzője: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Az első bevitel dátuma: 22. 2. 2018 | Utolsó módosítás: 11. 5. 2020
Daša Zobec. IVANUŠA, Andrej. (1958-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/ivanusa-andrej/
Hiba bejelentése