Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

HORVAT, Anton

HORVAT Anton
Foto: arhiv Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

Foto galéria

Született:
16. January 1939, Krčevina pri Ptuju
Elhunyt:
21. July 2013, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Najprej se je šolal na ptujski glasbeni šoli, kjer je štiri leta igral klarinet in šest let violino. Že leta 1953 se je kot klarinetist vključil v Mestno godbo Ptuj. Študiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se eno leto izobraževal tudi na Inštitutu za jazz v Gradcu. Kasneje je postal član eminentnega vojaškega orkestra nekdanje Jugoslavije (orkester garde JLA). Kot poklicni glasbenik je bil osem let zaposlen v vojaškem orkestru v Beogradu. Nato se je vrnil na Ptuj in leta 1968 prevzel dirigentsko palico Mestne godbe, ki je takrat štela devetnajst godbenikov. Članstvo se je po njegovi zaslugi občutno povečevalo in pomnožena godba je prerasla v Pihalni orkester, ki je z leti vidno napredoval. Dvignil je raven izvajanja in izbiral zahteven repertoar, za kar je orkester dobil številna priznanja in plakete, dirigent pa tudi Gallusovo listino.

Leta 1980 je postal ravnatelj ptujske glasbene šole in to funkcijo opravljal 26 let, hkrati pa poučeval flavto, klarinet in kasneje saksofon. Pri učencih je bil izredno priljubljen in veljal je za izjemnega pedagoga s posluhom za usposabljanje mladih glasbenikov. Veliko njegovih učencev je glasbeno izobraževanje nadaljevalo na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru ter kasneje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in drugod. Pihalni orkester Ptuj je uspešno vodil kar 32 let.

Anton Horvat je že na začetku glasbene kariere v domačem mestu v okviru DPD Svoboda Ptuj ustanovil veliki plesni orkester Big Band, ki je uspešno sodeloval tudi z vokalnimi solisti slovenske zabavne glasbe. Horvat se je izkazal kot izjemno sposoben glasbeni vodja z visokimi profesionalnimi kriteriji.

Za svoje delo je prejel:
priznanje Zveze slovenskih godb − plaketo Bojana Adamiča za življenjsko delo
veliko oljenko Mestne občine Ptuj (1997)

Ptujska z(godba): šest stoletij godbenega igranja na Ptuju in 150 let Pihalnega orkestra, Ptuj, 2005, str. 79−80.
F. Lačen: Od klasike, jazza do domače zabavne glasbe: Ptuj: Anton Horvat je življenje posvetil glasbi, Štajerski tednik, št. 90 (18. 12. 2005), str. 3.
M. Goznik: Poklon Antonu Horvatu: spominski koncert, Štajerski tednik, št. 38 (16. 5. 2014), str. 9.

A bejegyzés szerzője: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 22. 12. 2015 | Utolsó módosítás: 2. 3. 2020
Iva Habjanič. HORVAT, Anton. (1939-2013). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/horvat-anton/
Hiba bejelentése