Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

HACKEL, Hieronimus

HACKEL Hieronimus
Foto: laskodrinker.weebly.com

Foto galéria

Született:
27. April 1785, Mistrovice, Češka
Elhunyt:
2. October 1844, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil v Mistrovicah (Meisterdorf) na severu Češke, kjer najdemo množico izpeljank iz priimka Hackel. Na tem prostoru sta imela graverstvo in brusilstvo ugledno tradicijo, saj poznavalci razen Hackla omenjajo in cenijo še številne druge (Dominika Biemanna, Augusta Böhma, Franza Pelikana itd.).

Njegov prihod v Celje raziskovalci povezujejo z oktobrom 1808, ko je bilo izstavljeno dovoljenje za njegovo preselitev iz češkega v štajerski gubernij. Steklarstvo je bilo v celjski okolici namreč takrat zelo razvito, zato so mojstri različnih steklarskih strok prihajali iz vseh okoliških dežel.

Hackel je izdeloval gravure na steklene izdelke okoliških steklarn po naročilu in jih v skladu z navadami praviloma ni signiral; obstajata pa dva signirana primerka, ki ju hranita londonski in praški muzej in tako izpričujeta, da gre za mojstra, ki je delal v Celju. Tudi zabeležka iz mrliške knjige župnije Sv. Danijela v Celju priča, da je umrl v eni izmed hiš današnje Stanetove ulice.

Njegovi izdelki so bili med poznavalci steklenih gravur že dolgo občudovani in pripisani neznanemu mojstru, ki so ga poimenovali »Mojster vzhajajočega sonca«. Šele v 70. letih 20. stoletja so strokovnjaki na podlagi detajlov ugotovili, da sta »Mojster vzhajajočega sonca« in H. Hackel ena in ista oseba.

Njegove gravure slovijo po prefinjeni filigranski tehniki, odlični kompoziciji in mehkem soju, ki daje njegovim izdelkom neko posebno poetično razsežnost. Zanj je značilen zelo širok razpon motivov – od antičnih in svetopisemskih do klasicističnih in bidermajerskih. Čeprav njegovi izdelki ne kažejo vedno tehnične perfekcije, jo več kot nadomešča izrazna moč njegovih kompozicij. Velja za enega največjih mojstrov gravure na steklo sploh in njegov opus še vedno ni v celoti razkrit.

V Celju ni ohranjen noben njegov izdelek.

P. von Lichtenberg: Glasgravuren des Biedermeier, Regensburg 2004
P. von Lichtenberg: Hieronyums Hackel – Mojster vzhajajočega sonca, razstavni katalog, Celje 2005
G. E. Pazaurek: Der Glasschneider H. Hackel in Cilli, Anzeiger des Landesmuzeum in Troppau, Augsburg 1930
J. Rataj: Mojster vzhajajočega sonca, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 24–25
J. Rataj: Steklo na Celjskem: od 18. stoletja do danes, Celje 2017
I. Schlosser: Oesterreichische Glaskunst zur Kongresszeit, v: Alte und moderne Kunst 10, Wien 1965
H. Štular: Nekaj graviranih kozarcev iz muzejskih in zasebnih zbirk v Sloveniji – delo Hieronima Hackla?, v: Situla, 1974, št. 14/15, str. 399–407

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 3. 1. 2019 | Utolsó módosítás: 23. 6. 2020
Janko Germadnik. HACKEL, Hieronimus. (1785-1844). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/hackel-hieronimus/
Hiba bejelentése