Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

HAAS, Eleonora von

HAAS Eleonora von
Foto: Osebni arhiv M. Blagojevič

Foto galéria

Született:
31. May 1866, Ruse , Bolgarija
Elhunyt:
23. August 1943, Mozirje
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Eleonora von Pertazzi (dekliški priimek) in njen mož Joseph von Haas sta izvirala iz diplomatskih, aristokratskih družin. Eleonora se je rodila v mestu Ruse (tudi Rousse, Russe, Rustchuk, Rostok) ob Donavi na današnji romunsko-bolgarski meji v Bolgariji v takratnem otomanskem imperiju. Avstro-Ogrska monarhija je imela tam svoj konzulat, kjer je položaj vicekonzula zasedal Eleonorin oče Friedrich Ritter von Pertazzi, doma iz Slovenskih Konjic. Njena mati Frančiška von Pertazzi, rojena Repin, je bila doma iz Vojnika pri Celju.

Z možem Josephom von Haasem, generalnim konzulom Avstro-Ogrske monarhije, sta se spoznala leta 1889 na enem od njegovih samo dveh daljših dopustov med skoraj tridesetletnim službovanjem na Kitajskem. Kljub temu, da je Eleonora bila triindvajset let mlajša, sta se poročila v Gradcu in kmalu po poroki odpotovala na Kitajsko. V Šanghaju sta živela sedem let (1889–1896), vse do Haasove nesrečne smrti. To so bila zadnja leta vladavine mandžurske dinastije Qing. Doživela sta tudi prvo japonsko-kitajsko vojno (1894-1895) za nadzor nad korejskim polotokom, ki se je končala s kitajskim porazom in z začetki revolucionarnih aktivnosti proti zadnji mandžurski vladarici oziroma neformalni cesarici, vdovi Cixi.
Po moževi smrti je Eleonora odpotovala na Dunaj in pozneje v Gradec. Tam je ostala do leta 1913, ko se je preselila k sorodnikom, družini Goričar v Mozirje (takrat Prassberg), kjer je živela do smrti leta 1943.

Njene dokumente, fotografije in razglednice hrani Zgodovinski arhiv Celje.

R. Čeplak Mencin: V deželi nebesnega zmaja (350 let stikov s Kitajsko), Ljubljana 2012, str. 86–93

A bejegyzés szerzője: Matija Blagojevič, objavil/-a: Osrednja knjižnica Mozirje
Az első bevitel dátuma: 8. 4. 2019 | Utolsó módosítás: 29. 5. 2020
Matija Blagojevič. HAAS, Eleonora von. (1866-1943). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/haas-eleonora-von/
Hiba bejelentése