Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

GUNZEK, Mihael

GUNZEK Mihael
Foto: Arhiv Delavske godbe Trbovlje

Foto galéria

Született:
17. April 1919, Trbovlje
Elhunyt:
5. December 2009, Trbovlje
Névváltozat:
Miha
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Profesor Mihael Gunzek, legendarna osebnost na področju glasbe in še posebej slovenskega godbeništva. V godbene vrste je stopil že daljnega leta 1932 v rodnem mestu Trbovlje.

Ko je končal osnovno šolo, je spričo svoje nadarjenosti nadaljeval študij glasbe na konservatoriju v Ljubljani. Leta 1939 je beograjska državna opera razpisala mesto drugega klarinetista in basklarinetista in devetnajstletni Miha je dobil svojo prvo službo. Na beograjski glasbeni akademiji je diplomiral in Beogradu ostal zvest tudi krajši čas po končani drugi svetovni vojni.

Po vrnitvi v Slovenijo je z glasbeno dejavnostjo združil vse svoje izjemne sposobnosti: deloval je kot solo klarinetist, kot saksofonist in tudi kot dirigent. Medtem je postal tudi profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 1974 do 1982 je bil njen rektor in dekan, hkrati pa tudi predsednik Skupnosti glasbenih akademij Jugoslavije.

Vrsta slovenskih skladateljev je svoja dela napisala zanj. Leta 1966 je dobil nagrado Prešernovega sklada. Leta 1957 je v okviru Delavske godbe Trbovlje ustanovil veliki zabavni orkester. Že naslednje leto je z njim na festivalu pihalnih godb in zabavnih orkestrov v Ohridu orkester osvojil 1. mesto, uspeh pa je ponovil tudi naslednje leto v Ravnah na Koroškem.

Leta 1963 je zaradi bolezni Antona Hudarina prevzel vodenje Delavske godbe Trbovlje.

Njegova največja zasluga glede godbeništva je prodor slovenskega godbeništva v Evropo: z Delavsko godbo Trbovlje je dosegel ustvarjalni višek leta 1974 na svetovnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Kerkrade na Nizozemskem, kjer je godba osvojila absolutno prvo mesto in posebno priznanje ameriške ambasade za najboljši tuji ansambel. Prvo nagrado je Delavska godba Trbovlje pod njegovim vodstvom na svetovnem tekmovanju na Nizozemskem prejela še leta 1978 in 1981. Vmes so bila še tekmovanja doma, snemanja, izdajanja plošč in kaset, gostovanja doma in v tujini, sodeloval je v tekmovalnih komisijah …

Leta 1989, ob svoji sedemdesetletnici, je sklenil svoje plodovito obdobje dela pri Delavski godbi Trbovlje in dirigentsko palico izročil svojemu učencu Alojzu Zupanu.

Za dosežene uspehe je prof. Mihael Gunzek prejel različna priznanja. Med drugim ga je Delavska godba Trbovlje imenovala za prvega častnega člana, ZSG pa mu je za življenjsko delo na področju godbeništva podelila plaketo Bojana Adamiča. Na koncertu Delavske godbe Trbovlje, ki ga je posvetila njegovi 90-letnici, je profesor Gunzek prejel še zlati častni znak ZSG. Ime Mihaela Gunzka je z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega godbeništva.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • nagrada Prešernovega sklada, 1966
  • prvi častni član Delavske godbe Trbovlje
  • plaketa Bojana Adamiča (ZSG)
  • zlati častni znak ZSG

Novice zveze slovenskih godb, 2010

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 8. 12. 2017 | Utolsó módosítás: 19. 8. 2023
Robert Čop. GUNZEK, Mihael. (1919-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/gunzek-mihael/
Hiba bejelentése