Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

GREGORIČ, Igor

Igor Gregorič - Osebni arhiv

Foto galéria

Született:
9. February 1955, Koper, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
Lexikon:

Prof. dr. Igor Gregorič se je rodil v družini matere Marije, rojene Gregorič, in očeta Alojza Gregoriča – Darka iz Prvačine. Družina je prvi dve leti preživela v Dekanih, nato se je preselila na očetov dom v Prvačino, kjer je potem Igor odraščal s starejšo sestro, ginekologinjo. Gimnazijo je končal v Novi Gorici 1973. leta in diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 1979. Kot mladega zdravnika ga je že zgodaj po diplomi zamikala specializacija iz kirurgije, a v Sloveniji ni videl pravih možnosti za uresničenje svojih sanj. Zato se je že leta 1984 odpravil v ZDA, kjer živi še danes. Tam je dosegel zavidljivo strokovno kariero, si s soprogo Nino, specialistko plastične kirurgije iz Ljubljane, ustvaril družino in pred kratkim se jima je rodil sin Christopher Ian.

Po prihodu v ZDA se je zaposlil na inštitutu Texas Heart Institute. Po končani specializaciji iz kardiovaskularne in torakalne kirurgije na teksaški Univerzi v Houstonu je bil povabljen v ekipo prof. dr. Dentona Cooleyja, pionirja kardiovaskularne kirurgije, ki je pred dobrega pol stoletja opravil prvo uspešno transplantacijo srca v ZDA in številne druge pionirske posege na področju srčne kirurgije. Zaradi izjemnih strokovnih dosežkov je bilo dr. Gregoriču ponujeno mesto na Medicinski fakulteti pri teksaški Univerzi v Houstonu, kjer je ustanovil nov kardiovaskularni oddelek − Center for Advanced Heart Failure, ki ga tudi vodi in je sestavni del Texas Medical Centra, največjega medicinskega kompleksa na svetu, v katerem je zaposlenih več kot 150 tisoč ljudi. Kot zdravnik deluje in kot medicinski pedagog predava na teksaški univerzi, eni od vodilnih izobraževalnih kardiovaskularnih ustanov na svetu, in na M. D. Andersen Cancer Centru, ki je najvplivnejša institucija za zdravljenje rakavih obolenj na svetu. Poleg tega tudi organizira številne mednarodne strokovne simpozije in na njih sodeluje, se intenzivno ukvarja z raziskovalnim delom in objavlja svoja spoznanja v najuglednejših medicinskih revijah in knjigah. Za svoje izjemne strokovne dosežke je prejel številna priznanja, med katerimi izstopajo priznanje Ameriškega združenja za srce, naziv najboljši zdravnik Amerike, Hipokratovo priznanje ZZS ter priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije in priznanje Društva v tujini izobraženih Slovencev (V. T. I. S.).

Prof. dr. Gregorič je eden izmed uglednih zdomskih strokovnjakov, ki so ohranili tesne stike s svojo matično domovino. Ponosen je na svoje slovenske korenine ter že desetletja plodno sodeluje z domačimi zdravstvenimi ustanovami in posameznimi zdravniki. Na široko je odprl vrata svojega zdravstvenega centra v Houstonu, kjer se je doslej izpopolnjevalo več kot tisoč slovenskih študentov z obeh slovenskih medicinskih fakultet, predvsem mariborske, in tudi večje število specializantov in specialistov. Tja prihajajo tudi drugi medicinski strokovnjaki iz Evrope, Južne Amerike, Azije in Afrike.

Za svoje izjemne strokovne dosežke je prejel številna priznanja, med katerimi izstopajo:
− priznanje Ameriškega združenja za srce,
− naziv najboljši zdravnik Amerike,
− Hipokratovo priznanje ZZS,
− priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije,
− priznanje Društva v tujini izobraženih Slovencev (V. T. I. S.).

Gregorič, M. Portret za spletni biografski leksikon Primorci.si. (elektronska pošta). Sporočilo za: Knjižnico Koper. 28. 2 . 2020 (citirano 29. 10. 2020). Osebno sporočilo.

A bejegyzés szerzője: Milan Gregorič, objavila Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 5. 11. 2020 | Utolsó módosítás: 9. 11. 2020
Milan Gregorič in objavila Laura Chersicola. GREGORIČ, Igor. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/gregoric-igor/
Hiba bejelentése