Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

GOLC, Lidija

Portret Lidije Golc
Foto: Silvo Cerkvenik - Lidija Golc

Foto galéria

Született:
19. November 1955, Ljubljana, Slovenija
Rokoni kapcsolat:
Grafenauer, Ziljska dolina
A tevékenység helyei:
Község:

Lidija Golc se je rodila 19. novembra 1955 v Ljubljani, korenine ima na avstrijskem Koroškem, v Mariji na Zilji, pri dedku Franju Grafenauerju. Živi v Ljubljani, kjer si je z možem Borisom ustvarila družino: sin študira dramaturgijo, hčerka je zdravnica, kirurginja.

Po osnovni šoli se je vpisala na Gimnazijo Bežigrad na oddelek intenzivne angleščine in tam leta 1974 maturirala z odliko. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 1979 končala visokošolski študij slovenskega jezika s književnostjo in ruščine z diplomsko nalogo Otroška in mladinska proza Lojzeta Kovačiča, Smiljana Rozmana, Bena Zupančiča, leta 2009 pa še magistrski študij iz didaktike književnosti z magistrsko nalogo Aktualizacija domačega branja pri književnem pouku v srednji šoli. Ob modelu govornih nastopov predlaga didaktični model za obravnavo domačega branja, v katerem povezuje prostoizbirno domače branje in film.

Po diplomi je dvanajst let poučevala na Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani, kjer je bilo pomembno njeno pionirsko delo pri uvajanju računalnika v pouk slovenščine v okviru projekta Petra. Sodelovala je s Filozofsko fakulteto v Ljubljani; za študente slovenščine je pri prof. dr. Boži Krakar Vogel pripravljala hospitacijske nastope z ocenjevanjem za predmet didaktika književnosti. Od 1. septembra 1994 do upokojitve leta 2021 je poučevala slovenščino na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo v Ljubljani, kjer je koordinirala tudi vse kulturne dejavnosti.

O svojem pedagoškem delu objavlja članke v stanovski reviji Slovenščina v šoli ter številne druge članke in leposlovne prispevke v revijah Vzgoja, Šolski razgledi, Mladika, Rastje, Nedelja in Novice, (slovenski tednik za Koroško), Locutio. Leta 2019 je za pedagoško delo prejela nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju šolstva.

Za osnovno šolo je v soavtorstvu napisala učbenike in priročnike za učitelje za sedmi, osmi in deveti razred devetletke Ta knjiga je zate, Spletaj niti domišljije, Z roko v roki; za srednjo šolo pa učbenike Odkrivajmo življenje besed 1, 2, 3 in 4 ter priročnik Slovenščina na poklicni maturi. Lektorirala je številne učbenike za srednje šole. Bila je članica predmetne skupine za poklicno maturo, spraševalka slovenščine v izpitnih komisijah za strokovne izpite na področju vzgoje in izobraževanja, popravljavka slovenščine na maturi, sodelavka v projektih za prenovo pouka slovenščine, mentorica študentov FF.

Prepoznavna je tudi kot literarna ustvarjalka. Prve pesmi je objavila v reviji Otrok in družina. Po nekaj desetletjih se je kot pesnica znova oglasila v tržaški reviji Mladika, reviji slovenske narodne skupnosti, in na njihovem natečaju prejela dve nagradi. Od leta 2011 je objavila šest pesniških zbirk. S poezijo sega tudi v koroško-slovenski prostor.

Lidija Golc je aktivna članica Društva slovenskih pisateljev v Avstriji, Društva slovenskih pisateljev, slovenskega PEN-a, skupine za jezik pri Slovenski matici, Kluba koroških Slovencev v Ljubljani.

 

Pesniške zbirke:

  • Novakoronavirusnice = Newcoronaviruslings, 2020
  • Kakor roke v objem : pesmi = Wie Hände zur Umarmung : Gedichte, 2020
  • Valdarke : pesmi = poems = pjesme = canzoni = Gedichte = stihotvorenija, 2018
  • Vsakomur iz svoje lepene, 2017
  • Amarkordi, 2013
  • Dobro, pa se še izboljšuje, 2011
  • Nagrada Republike Slovenije za življenjsko delo na področju srednjega šolstva za leto 2019
  • Nagradi Mladike za sodelovanje na natečajih (drugo mesto z objavo 2015, 2022)
A bejegyzés szerzője: Manja Miklavc, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Az első bevitel dátuma: 21. 3. 2023 | Utolsó módosítás: 21. 3. 2023
Manja Miklavc. GOLC, Lidija. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/golc-lidija/
Hiba bejelentése