Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

FURJAN, Izidor

FURJAN Izidor
Foto: Boris B. Voglar

Foto galéria

Született:
30. July 1989, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Izidor Furjan, po izobrazbi geograf in anglist, je študij opravljal na Univerzi v Mariboru, Univerzi v Vilni (Litva) in na Univerzi St. Klement Ohridski v Sofiji (Bolgarija). Že od ranega otroštva zahaja v planine. Najprej je začel osvajati hribe v ptujski okolici, nato pa ga je njegova popotniška pot vodila zmeraj dlje, tudi k raziskovanju pokrajin izven Slovenije. Po spletu okoliščin se je leta 2007 udeležil izobraževanja za planinske vodnike, kar se je uskladilo tudi z njegovo polnoletnostjo.

Za Ptujčane in okoličane je odtlej organiziral nemalo krajših ali daljših izletov po Sloveniji ali tujini za vse generacije ter tako dobil oznako planinec oz. vodnik. Za svoje delo tako na lokalni, državni in mednarodni ravni je prejel več priznanj. Leta 2011 je prejel zahvalo Vodniške komisije Planinske zveze Slovenije (PZS), leta 2012 zaslužni znak Mladinske komisije PZS in leta 2013 pohvalo Planinske zveze Slovenije. Leta 2014 je prejel posebno priznanje v okviru tekmovanja za Naj prostovoljca 2013 Mladinskega sveta Slovenije na predlog Planinske zveze Slovenije ter številna priznanja Planinskega društva Ptuj.

Svoje vodniške sposobnosti nadgrajuje kot turistični vodnik. Kot popotniški novinar s popotniškim duhom Ptuju in okolici posreduje informacije iz sveta. Vsako leto organizira deset ali več potopisnih predavanj, redno piše za časopis Popotniškega združenja Slovenije Globetrotter in drugo. Leta 2004 in 2015 je pripravil samostojno razstavo svojega dela na ogled vsem ptujskim občanom.

V zadnjih letih se je udeležil več (alpinističnih) odprav, med drugim na Mustagh Ata 7546 m (Kitajska), Peak Lenin 7134 m (Kirgizija/Tadžikistan), Elbrus 5642 m (Rusija) in Kazbek 5033 m (Gruzija). V svoji karieri je osvojil nemalo katere visoke vrhove Evrope, Azije in Afrike. S slednjim je postavil Ptuj in Spodnje Podravje na zemljevid osvajalcev oz. odpravarjev.

Zadnja leta se odpravlja v (po mnenju nekaterih) nevarna območja, med drugim je obiskal Severno Korejo in Kosovo, njegov cilj pa je raziskati svet, ga skozi sliko ter besedo pripeljati na Ptuj ter ljudem približati njegovo realno podobo.

I. Furjan: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).

A bejegyzés szerzője: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 14. 10. 2015 | Utolsó módosítás: 27. 2. 2020
Iva Habjanič. FURJAN, Izidor. (1989-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/furjan-izidor/
Hiba bejelentése