Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

FINCINGER, Ognjeslav

Született:
1883, Radeče pri Zidanem mostu
Elhunyt:
1940, Zagorje ob Savi
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:

Kovaške obrti se je izučil v Kamniku, kjer je kmalu dobil prijatelje v sokolski telovadnici. Postal je znan kot telovadec in vaditelj, zato ga je Sokol v Trbovljah povabil v Trbovlje in mu priskrbel službo. Kljub mladosti je bil izvoljen za načelnika.

V želji, da bi se osamosvojil, je po kratkem času pomočniškega dela kupil fužine v Šmartnem pri Litiji. V Šmartnem se je kmalu vključil v vsa napredna in narodna društva. Bil je soustanovitelj društva Sokol Litija – Šmartno in prvi načelnik, njegova žena, ga. Pranja pa načelnica.

Sodeloval je tudi pri pevskem društvu »Zvon« in pri Kmečki hranilnici in posojilnici. Poleg tega je bil član v občinskem odboru v Šmartnem pri Litiji.

Leta 1930 je kupil v Šklendrovcu pri Zagorju posestvo in vodno silo, kjer je zgradil vzorno urejene fužine. Tudi v Zagorju se je vključil v napredek kraja. Deloval je v društvu Sokol. Poleg tega je bil predsednik Obrtnega društva, krajevne organizacije Jugoslovenske nacionalne stranke v Polšniku in sreskemu odboru Jugoslovenske nacionalne stranke v Litiji.

Ljudje so ga cenili in spoštovali. Bil je zelo delaven, vajen oblikovati trdo železo, je vzgojil v telovadnem duhu vrsto mladeničev. Umrl je v bolnišnici v Ljubljani, pokopan je v Zagorju ob Savi.

Časopis Jutro, 23. decembra 1940, leto X, št. 52.

A bejegyzés szerzője: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Az első bevitel dátuma: 16. 4. 2013 | Utolsó módosítás: 19. 1. 2024
. FINCINGER, Ognjeslav. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/fincinger-ognjeslav/
Hiba bejelentése