Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

FAJDIGA, Nadja

FAJDIGA Nadja
Foto: arhiv družine Bulat

Foto galéria

Született:
4. June 1926, Kranj
Elhunyt:
12. November 1989, Ljubljana
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Bila je hči znanega kranjskega zdravnika Božidarja Fajdige. Imela je starejšo sestro Darjo, poročeno Fettich, ki je postala znana slovenska zdravnica pediatrinja. S starši je stanovala na sedanjem Glavnem trgu v Kranju, kjer je preživela otroštvo in opravila osnovno in srednje šolanje. Kot gimnazijka je od leta 1942 sodelovala v NOB. Po vojni se je izšolala za inženirko elektrotehnike. Najprej je delala na Onkološkem inštitutu kot asistentka na betatronu, s katerim so obsevali obolele za rakom. Nato je učila na srednji tehnični šoli na Aškerčevi ulici v Ljubljani, kamor se je tudi preselila. Vse njeno življenje se je vrtelo izključno okoli gora in kasneje tudi okoli hčerke Maje, ki jo je poskušala navdušiti za alpinizem.

»V svojem času je bila najboljša jugoslovanska alpinistka. Hotela je biti najboljša, kar jih je. Nič na svetu se ji ni zdelo pomembnejše, kot da bi preplezala najtežje stene Alp, vseh, ne samo Julijskih. Imela je obilo izkušenj iz domačih in tujih gora, obvladala je štiri jezike in v zvezkih, popisanih z veliko, odločno, zasekano pisavo, je imela urejeno vse, kar je prebrala in izvedela o najtežjih stenah. Pri tem ni nikoli, razen prva leta, ko je začela, plezala kot prva. Tako ni ravnala samo zato, ker se je zavedala svojih slabosti, marveč predvsem zato, ker se je bila pripravljena povsem podrediti skupnemu uspehu.« Tako je v knjigi Sfinga Ante Mahkota kratko in jedrnato opisal svojo soplezalko, s katero je obiskal marsikatero steno naših in tujih gora. Skupaj sta preplezala prvenstvene smeri v Kanjavcu (Pomladna smer, 1961), Triglavu (Ljubljanska smer, 1962), Veliki Tičarici (Beli steber, 1965). Nadja je bila prva ženska v Zajedi Šit (1956), Ašenbrenerjevi smeri v Travniku (1956), Veliki zajedi v Cimi Su Alto (1956) v Dolomitih, v Zahodni steni Malega Druja (1959), v Severni steni Matterhorna (do Rame, 1963) ter v Severni steni Aiguille des Grands Charmoz (1962) v francoskih Alpah. Ante Mahkota in Nadja Fajdiga sta kot prva plezalca leta 1956 v mešani navezi preplezala severozahodno steno Cima su Alto. Večkrat je poskušala preplezati tudi severno steno Eigerja, vendar so se vsi poskusi klavrno končali. Sodelovala je tudi pri obleganju Sfinge v severni triglavski steni. Bila je tudi med ustanovitelji Alpinističnega odseka v Kranju.

Nadja Fajdiga je s soplezalcem Antejem Mahkoto imela hčerko Majo, ki pa je umrla v prometni nesreči. Hčerkin mož in vnukinja živita v Ljubljani. Nadja je pokopana na kranjskem pokopališču v družinski grobnici Rakovčevih.

A. Mahkota: Nadja Fajdiga, Delo, št. 275 (27.XI.1989), str. 14
A. Mahkota: Nadja Fajdiga : in memoriam, Planinski vestnik : glasilo Planinske zveze Slovenije, št. 1 (1990), str. 19-20. Portret

A bejegyzés szerzője: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 22. 10. 2011 | Utolsó módosítás: 1. 9. 2020
Miran Lola Božič. FAJDIGA, Nadja. (1926-1989). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 9. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/fajdiga-nadja/
Hiba bejelentése