Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

DOLENC, Anton

- Anton Dolenc. Vir: Spletna stran Slovenskega zdravniškega društva (https://www.szd.si/predsedniki-szd-skozi-cas/)

Foto galéria

Született:
13. June 1930, Rečica ob Savinji
Elhunyt:
1. February 2013, Ljubljana
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Lexikon:

Pred rojstvom prof. dr. Dolenca se je njegova družina preselila na zadnjo 64. št. v trgu Rečica, zato je bil, kot je zapisal v svojih spominih, v boljšem položaju kot brat in sestra, ki sta se rodila najemnikoma, on pa je bil rojen kot sin lastnika koče. V osnovni šoli je bil med trojico učencev, ki so bili predvideni za nadaljnje šolanje, zato so ostajali po pouku in s pomočjo učiteljice poglabljali znanje predvsem iz matematike, slovenščine in zgodovine. Pater frančiškan, ki je služboval kot kaplan na Rečici, je prevzel nase dolžnost, da ga prijavi za vpis na gimnazijo v Ljubljani.

Po končani gimnaziji se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in kot sam navaja v svojih spominih, se je morda takrat v njem zanetil zametek upora, da v poklicih svojih staršev (umetnost in medicina) poskuša doseči več kot njegova predhodnika. Oče je hodil na obrtno šolo za podobarstvo, mama pa je bila babica.

Leta 1957 je diplomiral na medicinski fakulteti, 1966 pa je bil sprejet v članstvo DSLU (Društvo slovenskih likovnih umetnikov). Komisijo društva, ki je predložila njegov sprejem so sestavljala velika imena slovenske upodabljajoče umetnosti Zoran Didek, Božidar Jakac, France Mihelič in Maksim Sedej. Večkrat se je vprašal ali mu pomeni večje zadoščenje diploma na medicini ali predlog prej navedene komisije za sprejem v Društvo likovnih umetnikov Slovenije.

Po stažu in praksi na terenu se je zaposlil na medicinski fakulteti, kateri je služil 40 let. Kot predsednik fakultetne študijske komisije se je zavzemal za šestletni študij. Zaradi nepopisne prostorske stiske na medicinski fakulteti, se je zavzemal za gradnjo nove stavbe, ki se je začela graditi leta 1970. Leta 1983 je postal redni profesor, 1986 pa predstojnik Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. V letih 1967–1976 je bil predsednik Slovenskega zdravniškega društva. Napisal je več kot 150 znanstvenih in okoli 150 poljudnoznanstvenih člankov

Leta 2010 je postal častni občan Občine Rečica ob Savinji.

Izbor del:

Medicinska etika in deontologija , 1993
Ženevske konvencije o zaščiti žrtev vojn, 1993 (urednik)
Samomor na Slovenskem, 1990 (urednik)

  • častni občan Občine Rečica ob Savinji, 2010

Pod rečiškim zvonom: življenjske zgodbe Rečičanov in okoličanov, Mozirje 2000, str. 262-290

A bejegyzés szerzője: Matija Blagojevič, objavil/-a: Osrednja knjižnica Mozirje
Az első bevitel dátuma: 20. 5. 2019 | Utolsó módosítás: 15. 6. 2020
Matija Blagojevič. DOLENC, Anton. (1930-2013). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/dolenc-anton/
Hiba bejelentése