Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

DIMNIK, Ana

DIMNIK Ana
Foto: Ana Dimnik-slovenska mati

Foto galéria

Született:
12. July 1852, Hrastnik
Elhunyt:
27. January 1921, Trbovlje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Ana Dimnik (rojena Peklar) se je že kot mladenka od svojega sorodnika, gostilničarja Franca Roša in trboveljskega župnika Hašnika navzela svobodomiselnih pogledov o enakopravnosti slovenskega jezika z nemškim, o šoli, ki naj bo v slovenskem jeziku in o tem, da naj bodo vsi slovanski narodi združeni v eni državi. Leta 1875 se je poročila s Francem Dimnikom in leto kasneje v Trbovljah prevzela gostilno, ki jo je vodila do svoje smrti.

Njena gostilna je bila zbirališče narodno buditeljskih somišljenikov, zato si je prislužila laskavi naziv – slovenska mati. Ustanovila je moško in žensko podružnico Ciril-Metodove družbe, pevsko društvo Zvon, sodelovala v sokolskem društvu. Kot zavedna Slovenka v svoji gostilni ni trpela nemčurjev. Ljudje so jo spoštovali in cenili, ker je pomagala vsem, ki so bili pomoči potrebni: domačim siromakom, ruskim ujetnikom, revnim dijakom in študentom (med drugim tudi Ivanu Cankarju, Otonu Župančiču, Vladimirju Levstiku).

Leta 1910 je šla v Beograd na kronanje kralja Petra I. z večjo skupino Slovencev. To je povzročilo, da so jo avstrijske oblasti strogo nadzorovale vse do konca cesarstva. Njeno delo je navdahnilo pisatelja Vladmirja Levstika, opisal jo je v svoji knjigi Gadje gnezdo. Ko je Ana Dimnik, leta 1921 umrla, se je njenega pogreba udeležilo nad deset tisoč ljudi.

V Pizzeriji Dimnik v Trbovljah je urejena njena spominska soba, na pročelju hiše pa je spominska plošča z njenim reliefom, delom kiparja Franca Bernekerja.

Krajevni leksikon Slovenije, Ljubljana 1976
Alenka Šelih in druge: Pozabljena polovica, Ljubljana 2007
J. Mlakar Adamič: Zgodba o Dimnikih, Razvoj 2006, št. 1, str. 31-33

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 5. 3. 2014 | Utolsó módosítás: 2. 6. 2020
Robert Čop. DIMNIK, Ana. (1852-1921). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/dimnik-ana/
Hiba bejelentése