Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

CVITANIČ, Dominik

CVITANIČ Dominik
Foto: Branimir Ritonja

Foto galéria

Született:
19. September 1984, Ptuj
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Osnovno šolo je obiskoval v Gorišnici in v tem času zaključil izobraževanje na nižji glasbeni šoli na Ptuju, kjer se je pod mentorstvom učiteljice Marjetke Babić učil igranja harmonike. Še kot osnovnošolec se je leta 1997 vpisal v glasbeno pripravnico na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, kjer je kasneje z maturo zaključil srednješolsko izobraževanje v programu glasbena gimnazija (1999–2003). Študiral je klasično harmoniko na Glasbeni akademiji Univerze Juraja Dobrile v Puli. Diplomiral je leta 2008, v razredu izrednega profesorja Slavka Magdića, ki je bil njegov mentor že v gimnaziji, in si pridobil naziv akademski glasbenik – profesor harmonike. Ob koncu dodiplomskega izobraževanja je s strani akademije prejel posebno zahvalo za umetniško udejstvovanje in poseben doprinos k promociji oddelka za glasbo skozi koncertno sezono. Leta 2011 je magistriral in si pridobil naziv magister muzike. Izpopolnjeval se je tudi na mednarodnih poletnih šolah pri profesorjih, kot so: Peter Soave (ZDA), Aleksander Skljarov (Rusija), Jury Shiskin (Rusija), Owen Murray (Velika Britanija), Elsbeth Moser (Nemčija).

V času šolanja je kot solist in član različnih zasedb uspešno sodeloval na različnih glasbenih manifestacijah. Osvojil je številna priznanja in nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V času študija je bil član Akademskega harmonikarskega orkestra in Harmonikarskega kvinteta. Z orkestrom je na mednarodnih tekmovanjih med drugim dosegel prvo mesto v Trstu (2005), drugo mesto v Castelfidardu (Italija, 2004) in drugo mesto v Puli (2005). Koncertiral je tudi na Histrija festivalu v Puli (2005, 2006), v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, v Splitu, Opatiji, Novem Sadu, Smederevu, Hannovru, Prištini idr. S kvintetom je na 44. tekmovanju komornih zasedb študentov glasbe Hrvaške v Opatiji dosegel zlato medaljo (2007) in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju za komorne zasedbe v Puli.

Od leta 2010 se posveča pedagoškemu poklicu. V ta namen se izobražuje na seminarjih doma in tujini pri priznanih pedagogih in koncertistih, kot so Borut Zagoranski, Slavko Magdić, Ivan Šverko idr. Na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju in na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru poučuje harmoniko. S svojimi učenci se redno udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanj v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, kjer posegajo po najvišjih mestih.

Sicer pa kot solist, član komornih skupin in korepetitor še naprej ustvarja na glasbenem področju ter skrbi za promocijo in razvoj klasične harmonike. Obenem prireja različno glasbo za solo harmoniko in za komorne skupine.

Kot solist je prejel:

  • srebrno priznanje in drugo nagrado na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (2002, 2005)
  • tretjo (1997,1999) in drugo nagrado (2001) na Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Puli

D. Cvitanič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2017, (hrani arhiv KIPP).

A bejegyzés szerzője: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Az első bevitel dátuma: 12. 10. 2017 | Utolsó módosítás: 26. 2. 2020
Patricija Krajnčič. CVITANIČ, Dominik. (1984-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/cvitanic-dominik/
Hiba bejelentése