Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ČRETNIK, Božena

Portret Božene Čretnik
Fototeka KOK - Božena Čretnik

Foto galéria

Született:
13. March 1932, Slovenj Gradec, Slovenija
Elhunyt:
25. November 2000, Prevalje, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Po osnovni šoli na Prevaljah in Mariboru ter Gimnaziji na Ravnah na Koroškem (1951) je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957). Med drugo svetovno vojno, v obdobju osnovnega šolanja, je bila kot otrok skupaj z materjo izseljena v Srbijo v Vrnjačko Banjo (1941–1943). Zaposlena je bila v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem kot splošna zdravnica (1958). Po podiplomskem študiju v Zagrebu s področja varstva mater in otrok (1964) je opravila še specializacijo v Ljubljani (1975) in postala spec. pediatrinja in vodja pediatrične službe Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem. Njeno osnovno področje delovanja je bilo zdravstveno varstvo otrok in sodelovanje v Društvu za pomoč staršem otrok z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, predavala je kot zunanja sodelavka in jim nudila vso strokovno in moralno oporo. Vodila je Otroški dispanzer in posvetovalnice za dojenčke, ki so bile v tistem času po vseh zaselkih. V vse te kraje je hodila peš in z vso odgovornostjo je postala nosilka razvoja otroškega dispanzerskega zdravstva v ZD Ravne na Koroškem. Vrsto let je delovala kot zdravnica v ZDUM Črna na Koroškem, bila aktivna članica zdravniških združenj, en mandat je bila predsednica Rdečega križa Prevalje. S svojo humanostjo je zaznamovala svoje delo pri reševanju socialnih stisk ljudi. Ves čas je sta bili njena energija in strokovnost usmerjeni v razvijanje dobrega otroškega zdravstvenega varstva na primarni ravni ne samo v Mežiški dolini, temveč za celo koroško regijo. Skrbela je tudi za strokovno izpopolnjevanje zdravnikov v otroško-šolskih dispanzerjih, višjih in srednjih medicinskih sester, ki so tam delovale. Njeno delovanje se je odražalo kot pozitivno v večji ozaveščenosti mater, boljšem zdravju dojenčkov in malih otrok. Skrbela je za celostno oskrbo zdravih in bolnih otrok. Bila je vzor svojim sodelavcem, predvsem s strokovnim pristopom k obravnavi otroka, natančnostjo in doslednostjo v diagnostiki, v terapiji in rehabilitaciji bolnih otrok. Sodelovala je na različnih področjih, predvsem v zdravniških sekcijah, Koroškem zdravniškem društvu, pri Pediatrični sekciji, pri RK Slovenije in Društvu prijateljev mladine Prevalje ter v Koroškem kinoklubu Prevalje.

Nagrade in priznanja: nagrada Občine Ravne na Koroškem za delovanje na področju zdravstvenega varstva za pionirsko delo pri začetkih preventivnega varstva otrok in mladine ter za širjenje mreže zdravstvenega varstva mladega rodu v koroški krajini (1980); priznanje za življenjsko delo Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva (1997).

  • Ustni vir: hčerka Alenka in drugi viri.
  • Božena Čretnik. [Nagrada Občine Ravne]. Koroški fužinar, 1980, št. 3, str. 6.
  • Suhodolčan Dolenc, M. in Jukič, M. Biografski leksikon občine Prevalje. Prevalje: Občina, 2005, str. 74-75.
  • Vodnjov, M. V spomin otroški zdravnici dr. Boženi Čretnik. Zdravniški vestnik, 2001, št. 1, str. 39-40.
A bejegyzés szerzője: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Az első bevitel dátuma: 20. 10. 2021 | Utolsó módosítás: 20. 10. 2021
Simona Šuler Pandev. ČRETNIK, Božena. (1932-2000). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/cretnik-bozena/
Hiba bejelentése