Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ČOLNIK, Sandi

Sandi Čolnik, portret
Sandi Čolnik - Foto: BoBo (vir: rtvslo.si)

Foto galéria

Született:
5. February 1937, Maribor
Elhunyt:
28. February 2017, Golnik
Névváltozat:
Čolnik, Aleksander
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Sandi Čolnik je odraščal v Mariboru, kjer je končal Prvo gimnazijo in se prvič srečal s svetom novinarstva. Po maturi je izkoristil barvo svojega glasu in delal na mariborskem radiu. Bral je jutranje novice in reklame, kasneje še večerni dnevnik. Rojstno mesto je zapustil zaradi študija prava v Ljubljani, ki pa ga je v absolventskem letu opustil. Ob študiju je namreč začel delati na Radioteleviziji Slovenija in se navdušil nad novinarskim delom. Kasneje je diplomiral iz novinarstva na FSPN, diplomsko delo je napisal na temo intervjuja.
Z delom na televiziji je začel v šestdesetih, ko je bila slovenska televizija še v povojih. Delal je kot novinar in avtor prispevkov na tako imenovanem eksperimentalnem programu. Na začetku je imel težave zaradi mariborskega naglasa, ki se ga je uspešno znebil s pomočjo vaditeljice Ane Mlakar.
Uveljavil se je predvsem na področju kulturnega novinarstva, vodil pa je tudi intervjuje. TV pošta je bila prva televizijska oddaja, v kateri je sodeloval. Zatem je vodil oddajo Obzornik in bil avtor, urednik ter voditelj kulturno-dokumentarne oddaje Kulturna panorama. Vodil je družbenokritično oddajo Monitor, ki so jo predvajali tudi na drugih jugoslovanskih televizijah. Spomnimo se ga še iz oddaje Studio 2, v kateri je vodil intervjuje, ter iz oddaje Polnočni klub. Najbolj prepoznaven pa je kot voditelj oddaje Večerni gost, v kateri je konec osemdesetih začel intervjuvati znane obraze.
Poleg prepoznavnega glasu so njegovo delo odlikovali študiozno pripravljeni intervjuji, kultiviranost, razgledanost ter spoštljiv, a obenem sproščen odnos do gostov. Med gledalci je bil priljubljen, saj so se ob njegovih intervjujih počutili, kakor da prisluškujejo zasebnemu pogovoru. In če je to merilo za kakovosten intervju, potem ne preseneča, da so ga kolegi in poznavalci stroke, med katerimi je užival veliko spoštovanje, okronali za »mojstra intervjujev«.
Ker je obvladal več jezikov, govoril je angleško, nemško, pa tudi italijansko in francosko, je v svoji dolgoletni karieri govoril z marsikatero svetovno znano osebnostjo, med drugim z legendarnim ameriškim novinarjem Walterjem Cronkiteom in z ameriškim dramatikom Arthurjem Millerjem.
Po več kot pol stoletja novinarskega, voditeljskega in uredniškega dela na Radioteleviziji Slovenija se je leta 2000 upokojil, a je še naprej vodil oddajo Večerni gost.
Zraven dela na televiziji je bil tudi eden izmed ustanoviteljev Rotary kluba Ljubljana. V klubu je aktivno sodeloval sedemindvajset let. Vedno znova je dokazoval, da ima posluh za tegobe sočloveka in zato prejel priznanje Paul Harris Fellow za zaslužnega člana. Povezoval je klubov vsakoletni Miklavžev koncert, občasno pa tudi druge prireditve. Vodil je na primer Slovensko popevko in komentiral razne prenose, kot so prenos podelitve filmskih nagrad Oskar ter Novoletni koncert dunajskih filharmonikov.
O zasebnem življenju ni rad govoril, kadar je beseda tekla o novinarstvu, pa je imel vselej veliko povedati. Ljubezen do novinarstva se je odražala v kakovosti njegovega dela in bil je vzor mnogim mladim novinarjem.
Sandi Čolnik, eden najbolj prepoznavnih obrazov nacionalne televizije, je umrl v osemdesetem letu starosti.

Za dosežke v novinarstvu je leta 1969 in 1970 prejel Tomšičevo nagrado, leta 1997 pa še nagrado sklada Josipa Jurčiča.

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od A do L, Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008, str. 169.
  • Utemeljitev nagrad sklada Josipa Jurčiča za leto 1997: Sandi Čolnik. Nova revija, 1998, letn. 17, št. 190/192, str. 12.
  • Poslovil se je Sandi Čolnik. Večer, 2. marec 2017, letn. 73, št. 50, str. 16.
  • In Memoriam: Aleksander Čolnik – Sandi. V: Rotary: district 1912 (spletno mesto). Ljubljana: Zveza Rotary klubov Slovenije. Pridobljeno 30. 6. 2017 s spletne strani: http://www.rotaryslovenija.org/component/k2/item/2255-in-memoriam-aleksander-colnik-sandi (nazadnje dostopano 8. 4. 2020)
  • Intervju TV: Sandi Čolnik (Videoposnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija, 1999-. Pridobljeno 30. 6. 2017 s spletne strani: http://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/122569467 (nazadnje dostopano 8. 4. 2020)
A bejegyzés szerzője: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Az első bevitel dátuma: 29. 8. 2017 | Utolsó módosítás: 2. 2. 2024
Daša Zobec. ČOLNIK, Sandi. (1937-2017). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/colnik-sandi-aleksander/
Hiba bejelentése