Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ČERNE, Vid

ČERNE Vid
Foto: Osebni arhiv

Foto galéria

Született:
5. March 1926, Kranjska Gora
Elhunyt:
24. June 2019, Kranjska Gora
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Vid Černe Rojen je bil rojen Pri Vrbaniju v Kranjski Gori kot najmlajši od treh sinov. Ljudsko šolo je obiskoval v Kranjski Gori, šolanje pa nadaljeval na meščanski šoli na Jesenicah. Maturiral je pozno pomladi leta 1941. Poleti 1943 je bil vpoklican na prisilno delo in nato poslan na vojaško usposabljanje. Z nemško vojsko je odšel na Poljsko, trikrat pobegnil in konec vojne dočakal pri stricu Žanu Černetu na Dunaju, od koder se je 18. junija 1945 vrnil nazaj v Kranjsko Goro.

V letih 1948 do 1951 je bil predsednik Smučarskega kluba Kranjska Gora. Med tem časom bil tudi na služenju vojaškega roka v Osijeku in Beogradu. Kot vojaški učitelj smučanja je bil poslan na Vršič in nato v Bosno na Jahorino, kjer je leta 1950 na smučarskem prvenstvu JLA postal prvak v smučarskih skokih. Prislužil si je plaketo in premestitev v Kranjsko Goro. Po premestitvi je smučarske skoke treniral v Planici. Po udeležbi na prvomajski paradi v Beogradu se je vrnil domov.

Od leta 1951 do leta 1956 je kot predsednik vodil Turistično društvo Kranjska Gora in ostal član upravnega odbora do leta 1986. Bil je tudi član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije. Od leta 1953 do 1958 je bil predsednik gradbenega odbora za izgradnjo sedežnic na Vitranc, leta 1959 je postal upravnik Zavoda Žičnice Vitranc, ki ga je vodil do leta 1981. Takrat je Vid Černe prevzel funkcijo vodje investicij in poslovnega tajnika Konzorcija za izgradnjo Vršiča. V dobrih treh desetletjih službovanja je s sodelavci zasnoval in izpeljal celoten projekt žičnic in smučišč na področju Podkorena in deloma tudi v Kranjski Gori in v Gozd Martuljku. Kranjska Gora od leta 1961 dalje tudi organizira tekmovanje v alpskem smučanju, pokal Vitranc.

Ves čas je deloval tudi v lokalni samoupravi. Od leta 1954 do 1994 je bil član sveta krajevne skupnosti, od tega sedem let tudi njen predsednik. Tri mandate je bil član Občinskega ljudskega odbora Jesenice, štiri leta pa član Okrajnega ljudskega odbora Kranj. Bil je poveljnik Štaba civilne zaščite in od mladih let tudi član Gasilskega društva Kranjska Gora. Sedem let je bil predsednik Lovske družine Kranjska Gora, devet let član upravnega odbora Lovske zveze za Gorenjsko in član založniškega sveta Lovske zveze Slovenije. Po izidu Zakona o denacionalizaciji je bil pobudnik ustanovitve in soustanovitelj Agrarne skupnosti Kranjska Gora – Log ter enajst let njen predsednik. Dolga leta pa je bil tudi član kmetijsko zemljiške skupnosti Jesenice.

Vsa njegova  dela so, poleg mnogih dokumentarnih fotografij, rezultat njegovega dolgoletnega zbiranja in ohranjanja podatkov o Kranjski Gori. Na njegov predlog je v grbu občine Kranjska Gora upodobljen ruševec.

Zapis pripravila: Nataša Kokošinek, Občinska knjižnica Jesenice

Borovška vas – monografija o Kranjski Gori : prispevek, 1992
Zgodbe o nekdanjem načinu življenja v Kranjski Gori “Divji lovci (raubšici) in Borovška vas”, 2000
Pol stoletja dolga pot – [Borovška vas – Kranjska Gora po drugi svetovni vojni] : fotomonografija, 2003
Naš sosed Vitranc, 2006
Pesniška zbirka domačih avtorjev “Kapljice”
Zbornik lovske družine Kranjska Gora : 50 let : 1946-1996, 1996 (urednik)
Dve razstavi fotografij o razvoju Kranjske Gore: “Tu smo doma” in ob 90-letnici Turističnega društva Kranjska Gora
Cvet arnike v šopku domačih zgodb, 2010

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen: zlati grb občine Kranjska Gora, občinsko priznanje Jesenice 1. avgust za monografijo o Kranjski Gori, Čufarjeva plaketa za uspehe na kulturno-prosvetnem področju v letu 1992 za avtorstvo in izdajo monografije o Kranjski Gori – Borovška vas, častni občan občine Kranjska gora.

Felc, V. Tri dolge zime zapored je pisal svojo knjigo. Delo, 1992, št. 200, str. 5.
Obrazložitev ob podelitvi zlatega grba občine Kranjska Gora. Kranjska Gora: Občina, 2001.

A bejegyzés szerzője: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Az első bevitel dátuma: 19. 7. 2012 | Utolsó módosítás: 20. 1. 2021
Nina Jamar. ČERNE, Vid. (1926-2019). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/cerne-vid/
Hiba bejelentése