Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

CERNAZ, Alberto

CERNAZ Alberto
Foto: Zasebni arhiv Alberta Cernaza

Foto galéria

Született:
1. August 1969, Koper
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Alberto Cernaz se je rodil kot najstarejši izmed dveh otrok očetu Linu in materi Zdenki. Oče Lino, dolgoletni predsednik italijanske manjšine “Santorio Santorio” v Kopru, mu je vcepil čut za ohranjanje in poveljavljanje ljudskega izročila svojega mesta. Šolal se je v italijanskih šolah v Kopru, nato se je zaposlil kot novinar na RTV Centru Radio Koper-Capodistria.

Je tudi urednik glasila koprske italijanske skupnosti “La Città” www.cancapodistria.org/sl/casopis-qla-cittaq.html. Trikrat je prejel nagrado “Istria Nobilissima”, ki jo Italijanska unija in Tržaška ljudska univerza podeljujeta za posebne dosežke v novinarskem delu v medijih italijanske manjšine. Prvič si je priznanje prislužil leta 2000 z nizom radijskih oddaj “Reportage istriani” (Istrske reportaže), v katerih je predstavil pogovore s starejšimi prebivalci istrskih mest in vasic. Drugič, leta 2002, za podoben televizijski projekt. Tretjič pa leta 2007, ko je s sodelavcem Damianom Fischerjem za Tv Koper-Capodistria pripravil serijo oddaj z naslovom “Voci di Dalmazia” (Glasovi Dalmacije).

Polletnik “La Città”, ki ga Alberto ureja od nastanka leta 1995, sproti objavlja vesti o dogodkih, ki jih prireja koprska italijanska skupnost. Posebno pozornost uredništvo namenja ovrednotenju avtohtone kulturne dediščine.

Alberto Cernaz

Ustni vir: Alberto Cernaz, 2019

A bejegyzés szerzője: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 13. 3. 2019 | Utolsó módosítás: 3. 8. 2020
Peter Štoka. CERNAZ, Alberto. (1969-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/cernaz-alberto/
Hiba bejelentése