Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ČAVRK, Hamo

Hamo Čavrk - Foto Goran Vranić

Foto galéria

Született:
23. June 1950, Sarajevo, Bosna in Hercegovina
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Otroštvo je preživel na hrvaškem otoku Šipan, kjer je končal osnovno šolo, nato pa se je vpisal na srednjo šolo za likovno oblikovanje v Sarajevu. Po končani srednji šoli je obiskoval sarajevsko likovno akademijo, kjer je leta 1977 diplomiral iz kiparstva. Nato je odšel v Zagreb, da bi se pobliže spoznal z avantgardno likovno umetnostjo in nadaljeval študij kiparstva pri legendarnem hrvaškem kiparju in profesorju Antunu Augustinčiću. Magistrski študij grafike je zaključil leta 2007 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Risati in slikati je začel kmalu. V tretjem letniku srednje šole se je opredelil za kiparstvo, a je negoval tudi ostale likovne zvrsti, zlasti grafiko. Razstavljal je že kot študent na akademiji; ker študentom takrat ni bilo dovoljeno razstavljati, je svoja dela pošiljal na likovne natečaje pod drugimi imeni.

Akademski kipar, slikar in grafik Hamo Čavrk od leta 1996 živi v Novem mestu, pa tudi v Zagrebu, kjer ima svoj atelje, ter na Lošinju. Od leta 2007 do upokojitve leta 2015 je bil profesor grafike na Akademiji primjenjenih umjetnosti ( APURI ) na Reki. V Novem mestu je poučeval na likovnih delavnicah in tečajih, od leta 2018 pa predseduje Društvu likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD), v okviru katerega si prizadeva za avtonomen položaj poklicnih likovnih umetnikov v lokalnem okolju.

Razstavljal je na več kot 80 samostojnih in na 400 skupinskih razstavah doma in v tujini. Je udeleženec grafičnih bienalov v Berlinu, Varni, Kyotu, Krakovu, Kairu, Maastrichtu, Douru, Ljubljani, Otočcu, Zagrebu in drugje. V Novem mestu je imel več samostojnih razstav: leta 2002 v Galeriji Krka, leta 2007 v Jakčevem domu, leta 2012 v galeriji Simulaker, leta 2019 v Kulturnem centru Janeza Trdine v galeriji Kocka. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah članov DLUD. V letu 2020 je v Kabinetu grafike Hrvaške akademije znanosti in umetnosti v Zagrebu razstavljal grafično mapo Carta Incognita, udeležil se je 10. mednarodnega bienala grafike v Douru na Portugalskem in razstavljal v Kranju na 9. mednarodnem festivalu umetnosti. Delal je tudi kot scenograf za gledališče in film.

Za svoja dela, ki so na ogled v nacionalnih galerijah, je doma in v tujini prejel številne nagrade.

 

 

Trdinova nagrada Mestne občine Novo mesto 2020 (za pomembnejše trajne uspehe na področju grafične likovne umetnosti)

Vidmar, I. Hamo Čavrk: portret tedna. Dolenjski list, 11. februar 2021, leto 72, št. 6, str. 32.
Nagrade in priznanja Mestne občine Novo mesto za leto 2020. Mestna občina Novo mesto, 2021.
Osebni podatki: Ksenija Žužić Čavrk, Hamo Čavrk, julij 2021.

A bejegyzés szerzője: Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Az első bevitel dátuma: 20. 7. 2021 | Utolsó módosítás: 20. 7. 2021
Darja Peperko Golob. ČAVRK, Hamo. (1950-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/cavrk-hamo/
Hiba bejelentése