Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

CARPACCIO, Vittore

CARPACCIO Vittore
Foto: avtor neznan, vir Wikimedija, dostopno na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vittore_Carpaccio.jpg

Foto galéria

Született:
januar 1460, Benetke, Koper
Elhunyt:
januar 1525
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodil se je v Benetkah ali Kopru, (ok. 1460 – † 1525/1526) kot sin Piera Scarpazze, trgovca z usnjem. Najverjetneje je bil istrskega izvora, kar dokazuje njegova posebna navezava na dalmatinsko šolo slikanja v Benetkah. O njegovem zasebnem življenju je malo znanega. Njegova največja dela so nastala v obdobju 1490-1519, kar ga uvršča med velike mojstre beneške renesanse. Prvič se omenja 1472. leta v eni oporoki strica Fra Ilaria. Svoje zadnje ime je spremenil v Carpaccio po vstopu v visoke humanistične kroge v Benetkah.

Carpaccio se je šolal pri Gentileju Belliniju. Njegovo najbolj znano delo je ciklus devetih slik, Legenda o sveti Uršuli (danes v Gallerie dell’Accademia, Benetke). Njegov stil slikanja je nekoliko konzervativen, saj so na nanj zelo malo vplivali sicer prevladujoči italijanskih renesančno-humanističnih trendi. Ostal je pod vplivom slikarstva Antonella Da Messine in nizozemskega slikarstva. Prav zaradi tega je v sklopu beneške šole precej zapostavljen v primerjavi z njegovimi beneškimi sodobniki kot sta Bellini in Giorgione. Najbolj je znan po velikih urbanih prizorih, kot je npr. prizor Čudežna ozdravitev na mostu Rialto (1496, Gallerie dell’Accademia, Benetke). S slikarstvom je podal izjemno sliko nekdanjih Benetk, mesta, ki je bilo tedaj na vrhuncu svoje moči in bogastva, obenem je v svojih delihizjemno dobro upodobil državljanski ponos svojih someščanov.

P. Fortini Brown. Venetian narrative Painting in the Age of Carpaccio, London 1994.

A bejegyzés szerzője: Ivan Marković, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 14. 5. 2013 | Utolsó módosítás: 8. 7. 2020
Ivan Marković. CARPACCIO, Vittore. (1460-1525). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/carpaccio-vittore/
Hiba bejelentése