Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ČAMPA, Marja

- foto arhiv knjižnice

Foto galéria

Született:
16. March 1947, Selo pri Bledu
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Kapcsolatban lévő személyek
Község:
Lexikon:

Otroštvo je preživela v rodni vasi ob starejših bratih Vladimirju in Zdravku. Njena družina je bila delavska, oče Izidor je bil zidarski mojster, mati Francka šivilja. Že od mladih nog jo je zanimala umetnost, od pesništva, slikarstva, kiparstva do drame, glasbe in plesa. V mladosti je bila dejavna članica gledališke skupine Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno.

Njena poklicna pot jo je vodila stran od njenih želja, saj se je izučila za trgovko. Leta 1969 se je poročila in si z možem ustvarila družino v Lescah. Zaposlila se je v Iskri v Otočah in sodelavci so kmalu prepoznali njen pesniški talent. Za različne priložnosti je pisala pesmi, ki jih je objavljala Iskra, glasilo delovnega kolektiva Iskre.

Leta 2006 je izdala svojo prvo knjigo za otroke, ki jo je tudi sama ilustrirala. Skupaj z Miro Stušek in njeno šolsko igralsko skupino je pripravila dramaturško upodobitev pravljice in jo večkrat predstavila v vrtcih in šolah. Leta 2017 je izdala knjižico z zbirko slikarskih del, ki jih spremljajo kratki reki in modrosti v verzih na temo čebel.

Slikarstva se kljub veliki želji brez prave tehnične osnove ni lotila vse do upokojitve. Leta 1989 se je vpisala v slikarsko šolo Freising v Škofji Loki, ki jo je vodila dipl. akademska slikarka Metka Gosar. Do danes je pripravila sedem samostojnih slikarskih razstav, redno pa sodeluje tudi na nekaterih vsakoletnih skupinskih razstavah. Slika s pastelnimi kredami, z akrilom, oljem in v akvarelu. Rada kreira tudi različne kolaže in keramične mozaike, slika na steklo in poslikava razne predmete. Slika tihožitja, cvetje, pejsaže, mistične podobe in figuraliko, portrete. Figure pa rada animira s pravljično igrivo, celo prisrčno otroško mimiko. V večini njenih del je moč prepoznati neko simboliko, saj ji slike ponujajo inspiracijo za poezijo. Pesništvo je namreč njena druga, če ne celo prva umetniška govorica.

Ana in čarobni čopič, 2006
Brenče, 2017
V. Silič: Vaške zgodbe in običaji, 2018 (ilustratorka)

Krošec, I. Marja Čampa. (tipkopis), 2021

A bejegyzés szerzője: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Az első bevitel dátuma: 6. 10. 2021 | Utolsó módosítás: 6. 10. 2021
Damjan Mulej. ČAMPA, Marja. (1947-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/campa-marja/
Hiba bejelentése