Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BUNDERLA, Anja

Anja Bunderla
foto: arhiv knjižnice

Foto galéria

Született:
29. May 1985, Jesenice
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Leta 2009 je diplomirala iz likovne pedagogike pod mentorstvom prof. Tomaža Gorjupa z diplomskim delom Intervencije v prostor. Po študiju je začela sodelovati z Ljudsko univerzo Radovljica, kjer še danes poučuje umetnost. Leta 2011 je spoznala delo v Čebelarskem muzeju v Radovljici. Med nekajletnim honorarnim delom se je poglobila v svet poslikanih panjskih končnic, nato pa kot upravnica Čebelarskega razvojno-izobraževalnega centra Gorenjske še v čebelarstvo v praksi. V svojih delih je začela združevati umetnost in čebelarstvo, in sicer kako neposredno povezati delo umetnice in delo čebel v skupno umetniško delo, ki se vrši znotraj panja in se manifestira v vedno drugačnem umetniškem izidu. Ta dela je naslovila SATJE – shramba spomina.

Pred svetovnim dnevom čebel leta 2018 je bila enota o izvornem poslikavanju panjskih končnic, ki jo je predlagala leta 2015, tudi vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine. Kot nosilka enote je še edina, ki ohranja izvorno poslikavanje. Pri tem sama načrtno pridobiva minerale, kamnine in prsti iz različnih krajev in iz njih izdeluje barve. Prispevke s področja čebelarstva objavlja predvsem v glasilu Čebelarske zveze Zgornje Gorenjske, Kranjska č´bela.

Umetniško ustvarjanje, pri katerem se ne bojiš izpustiti vajeti ali čopiča iz rok in se prepustiš raznim silam, da zasnujejo sliko, se kaže pri ilustracijah za knjigo Vilinsko jezero in še neizdano knjigo Vilinski ples. Podoben izraz se kaže v slikah in pesmih iz ročno izdelanih knjižic v sodelovanju z Grajsko tiskarno na Blejskem gradu z naslovom Slika iz preteklosti – z okolšno, Bled, prekrasen si.

Njene ilustracije ali samostojne avtorske članke z domoznansko vsebino pogosto objavlja v zborniku Razgledi Muzejskega društva Bled. V mandatu 2018–2022 je svetnica občine Gorje. Pri svojem delu je nepopustljiva do občinskih struktur. Dediščino Gorij in okolice kot tudi aktualne tematike, predvsem v povezavi z ekologijo, umetnostjo in kulturo, obravnava v občasniku Naše Gorje, ki ga sama tudi ureja in izdaja.

Vilinsko jezero, 2011 (ilustratorka)
Der Elfensee, 2011 (ilustratorka)
The fairy lake, 2011 (ilustratorka)
Slika iz preteklosti, 2013
L. Poklukar: Prigode Grdinice in prijateljev, 2015 (ilustratorka)
V. Silič: Vaške zgodbe in običaji, 2018 (ilustratorka)

Posebna nagrada žirije na 10. mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko slikanico (Vilinski ples) v mestu Schwanenstadt.

Bunderla, A. Podatki za predstavitev domoznanskih avtorjev. (tipkopis), 2021

A bejegyzés szerzője: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Az első bevitel dátuma: 26. 4. 2021 | Utolsó módosítás: 4. 10. 2021
Damjan Mulej. BUNDERLA, Anja. (1985-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/bunderla-anja/
Hiba bejelentése