Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BUČAR, Rudi

BUČAR Rudi
Foto: Arhiv Rudija Bučarja

Foto galéria

Született:
9. February 1978, Koper
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rudi Bučar je doma v Izoli, kjer je obiskoval osnovno šolo Vojke Šmuc. Končal je Srednjo ekonomsko šolo v Kopru, nato je Srednjo glasbeno šolo zaključil v dveh letih ter se vpisal na tržaško Akademijo za glasbo – Conservatorio Giuseppe Tartini Trieste.

Njegova glasbena pot se je začela zgodaj. Ko je bil v petem razredu osnovne šole, je najprej poskusil igrati na klavir, vendar je to takoj opustil in se začel učiti kitare. Takrat je s prijateljem in kasnejšim stalnim sodelavcem Gabrom Radojevičem ustanovil skupino Spirits. Z njo je izdal glasbeni prvenec Zemljin krik.
Pod vplivom fotografa in glasbenika Luciana Kleve je začel spoznavati istrsko glasbeno izročilo. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki ga je predstavil na svojem prvem samostojnem albumu Kapot. Z njim je na sodoben način slovenski in mednarodni javnosti približal istrske ljudske napeve. Njegov naslednji etnomuzikološki projekt je bil drugi samostojni album Kambiament.
Kot vokalist je spremljal slovensko evrovizijsko predstavnico Alenko Gotar (2007, Helsinki). Je avtor skladbe Samo ti, ki jo je zapela Anika Horvat na Slovenski popevki 2009 – to je bila zmagovalna skladba po izboru strokovne žirije. Njegovo skladbo Naj traja je strokovna žirija na Slovenski popevki 2011 izbrala kot najboljšo. Sodeloval je pri multimedijskem projektu Sozvočja Slovenije, s katerim je med drugim nastopil tudi v Bruslju ob sklenitvi slovenskega predsedovanja Evropski uniji (2008).
Novo poglavje se je začelo z zasedbo Istrabend, ki je nastala leta 2011. V njej sta bila poleg Rudija Bučarja še dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Z njima je posnel svoj tretji samostojni album, Rudi in Istrabend.
Trenutno je stalni član zasedbe slovenskega pevca Jana Plestenjaka.
V prostem času se rad ukvarja s športom.

Diskografija:

Rudi Bučar in Istrabend – 2012
Rudi Bučar – Kambiament – 2007
Rudi Bučar – Kapot – 2004
Spirits – Zemljin krik – 1999

Podatki posredovani v v elektronskem pismu, 20. maja 2013

A bejegyzés szerzője: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Az első bevitel dátuma: 20. 5. 2013 | Utolsó módosítás: 22. 2. 2021
Špela Pahor. BUČAR, Rudi. (1978-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/bucar-rudi/
Hiba bejelentése