Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BRŽAN, Aleš

Aleš Bržan - Arhiv MOK

Foto galéria

Született:
15. February 1976, Koper
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Aleš Bržan se je rodil očetu Borisu in materi Alferiji 15. februarja leta 1976. Zrasel je v družini očeta agronoma in matere profesorice slovenščine in pesnice, ki ljubi istrsko narečje. Že v mladosti se je izkazal s svojimi organizacijskimi sposobnostmi, še zlasti pri vključevanju svojih vrstnikov v aktivno preživljanje prostega časa. Sodeloval je na različnih področjih, med drugim tudi v politiki, predvsem študentski in mladinski. Več kot dve desetletji je preživel v vlogi radijskega voditelja na lokalni radijski postaji Radio Capris.

V gimnazijskih letih se je ukvarjal z rokometom, bil je član mladinskega pevskega zbora, skrbel je tudi za fotografski krožek in obujanje šolskega radia. Med študijem na Fakulteti za pomorstvo in promet je spoznaval študentsko organizacijo v piranski občini, svoje znanje je z nekaj somišljeniki prenesel na Klub študentov občine Koper. Skupaj so postavili nove temelje, pridobili prostore za njegovo delovanje, povečali število članov in aktivistov, uredili financiranje in tudi razširili nabor projektov. Oživljali so mesto in študentsko sceno. Med odmevnejšimi projekti velja omeniti Oživelo ulico, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. Projekt je kasneje prerasel v tradicionalno prireditev.

Po končanem študiju se je zaposlil, a še vedno je vodil ekipo mladih, ki so se vključili v postopke za ustanovitev Mladinskega sveta Mestne občine Koper. Z argumentirano držo in sposobnostjo umirjene komunikacije mu je uspelo povezati mladinske organizacije lokalne skupnosti in druge zainteresirane mlade občane. Med pomembnimi dosežki je program, s katerim je dosegel ločitev sredstev za otroke in mladino v proračunu MOK ter znatno povečanje finančnih sredstev za mladinske projekte. Dosegel je tudi, da je koprski občinski svet sprejel Odlok o uresničevanju interesa mladih v Mestni občini Koper, ki ga je Aleš pripravil s skupino nadobudnih mladeničev. A žal doseženega v odloku nikoli niso izvajali.

Po tridesetem letu starosti se je posvetil poslovni poti, in sicer je deloval kot direktor manjšega podjetja, ki je pomagalo pri izpeljavi dogodkov in projektov v koprski občini in v širši regiji. Kljub temu se ni nikoli popolnoma odpovedal angažmaju v družbi. Od leta 2007 do 2009 je bil generalni sekretar Študentske organizacije Slovenije, v tem obdobju je vodil postopek elektronizacije subvencionirane študentske prehrane. Študentski predstavniki se ga spominjajo tudi kot osebo, ki je zaradi kršitev študentskih volitev iz registra študentskih organizacij (in financiranja) izbrisala Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani. Te možnosti so ŠOU vrnili po pošteno izpeljanih volitvah.

Leta 2014 je prvič nastopil na lokalnih volitvah in bil izvoljen v občinski svet MOK. Štiri leta kasneje je ustanovil stranko Lista Aleša Bržana, s katero je na lokalnih volitvah v Mestni občini Koper premagal takratnega župana Borisa Popoviča in postal koprski župan.

Z družino trenutno živi na koprskem podeželju.

Spletno mesto: Lista Aleša Bržana: http://listaalesabrzana.si/sl/ales-brzan.
Wikipedija: Aleš Bržan: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ale%C5%A1_Br%C5%BEan#%C5%BDivljenjepis.
Sejarić, A. RE: Prošnja za gradivo. (elektronska pošta). Sporočilo za: Knjižnico Koper. 24. 12. 2020 (citirano 6. 1. 2021). Osebno sporočilo.

 

A bejegyzés szerzője: Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 7. 1. 2021 | Utolsó módosítás: 8. 1. 2021
Laura Chersicola. BRŽAN, Aleš. (1976-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/brzan-ales/
Hiba bejelentése