Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BREŠČAK , Tea

BREŠČAK  por. ABBATTISTA Tea (Terezija)
Foto: Arhiv Tatjane Malec

Foto galéria

Született:
9. October 1895, Dobravlje
Elhunyt:
12. February 1973, Milan
Álnév:
Terezija
Névváltozat:
por. ABBATTISTA
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rodila se je v Dobravljah očetu Antonu in materi Frančiški Rešeta, v veliki kmečki družini je bilo kar štirinajst otrok. Po končani osnovni šoli so jo starši z namenom, da se nauči nemškega jezika, dali v nemški zavod k Gospe Sveti na Koroško. Vendar je morala zaradi pomanjkanja sredstev šolanje prekiniti in se zaposliti. Delo je dobila kot blagajničarka v trgovini v Trstu in istočasno obiskovala večerno trgovsko šolo. Po poroki z zdravnikom Emmanuelom Abbattista je živela v Padovi, Portogruaru in Milanu skupaj z brati, sestrami in nečaki. Kljub dolgoletnemu bivanju v tujini, so ostali narodnozavedni in ohranili materni jezik.
Tea Breščak je bila delovna in umetniško nadarjena. Že od mladih let je pisala pesmi.
V pesmih podoživlja svojo ožjo domovino, klic Vipavske prepolne cvetja, in jih objavlja v Ženskem svetu in Našem glasu. Njene pesmi prevevajo čustva, so preproste vendar živjenjsko poučne.
Prav tako je že v mladih letih zelo rada risala in slikala, resneje pa je nadaljevala po preselitvi v Milan.Od leta 1933-1935 je bila učenka tržaškega slikarja Piera Marussiga, ki je živel v Milanu. Predvsem so jo zanimali portret, tihožitje in pejsaž, do popolnega izraza pa se je izkazala s slikami cvetja. Največ je slikala v olju, občasno v temperi in akvarelu. Bila je članica umetnostne galerije Permanente v Milanu, kjer je večkrat razstavljala z drugimi likovniki, včasih tudi samostojno. Tudi sodobni umetniki (Carrà, Biroli, Sironi, Spacal, Mihelič) so jo cenili kot slikarko in njen dom se je razvil v pravo kulturno središče.
Tea Breščak je vso svojo skrb posvečala številni rodbini svojih bratov in sester. V njenem zavetju so postali priznani ustvarjalci: sestri Iva Breščak (pripovednica in publicistka) in Tonca (Antonija) Breščak ( pesnica) in brat Stanko Breščak (publicist in pesnik).

Nekatera njena dela so navedena v zapisu v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu pod geslom Breščak Terezija Tea.
Njene pesmi so leta 1991 izšle v pesniški zbirki Domovina ( Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991). Opremljene so z njenimi slikarskimi deli.

Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 3. Gorica, 1976, str. 136.
I.B. spremna beseda v Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991, str. 9-10
Sirk, Albin: uvod v : Breščak, Tea: Domovina. Gorica, 1991, str. 7

A bejegyzés szerzője: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Az első bevitel dátuma: 3. 3. 2013 | Utolsó módosítás: 18. 8. 2020
Zdenka Žigon. BREŠČAK , Tea. (1895-1973). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/brescak-por-abbattista-tea-terezija/
Hiba bejelentése