Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BREŠAN, Dušan

Született:
27. January 1923, Tolmin
Elhunyt:
7. February 2006, Melbourne (Avstralija)
Névváltozat:
Andrea BRESCIANI
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Dušan Brešan, po domače Tajžev, je svoja mladostna leta preživel v Tolminu. Njegovi starši, oče Franc in mati Marija, rojena Obleščak, sta vodila pekarno, slaščičarno in kavarno. Imel je še dve mlajši sestri, Boženo in Vero. Družil se je z Marto Filli, kasneje direktorico tolminske knjižnice. Družina se je v času gospodarske krize najprej izselila na Reko, nato so se za krajši čas vrnili v Tolmin in se kmalu ponovno podali od doma. Sprva, še v Milanu, je Dušan za svoje preživetje grafično oblikoval dele pohištva. Na službeno mesto v Milano se je vozil iz bližnjega mesta Pavie, kjer je stanoval. Nekega dne je na sedežu vlaka našel časopis, v katerem je bil natisnjen strip. To je bil prvi strip, ki ga je kdajkoli videl, in ga vzpodbudil, da se je, zaradi možnosti dodatnega zaslužka, poskusil z risanjem stripov. S tem je navdušili milanskega založnika in pri njem našel novo zaposlitev. V naslednjih letih je izpod njegovega spretnega peresa prišlo mnogo izdelkov, epizode stripov Saetta, komični strip Poldo in Tony Falco (izhajal tedensko v 48 številkah od 1948-1949). Sodeloval je tudi s časopisom Interpido. Ustvaril je strip Gerky Dor (20 številk v obdobju 1949-1950), za katerega je besedilo napisal znani italijanski romanopisec in pisatelj kratkih zgodb Andrea Lavezzolo.
Konec leta 1950 je Brešan emigriral v Avstralijo. Leta 1951 se je v Perthu zaposlil kot risar pri agenciji Atlas, za katero je večinoma risal platnice knjig. V obdobju do leta 1970 so nastale risbe za platnice in cela zgodba stripa Sergeant Pat of the Radio Patrol, ilustracije v tednikih Adam, Man in Pocket Man založbe K. G. Murray iz Melbourna. Njegova najpomembnejša serija stripov, ki jih je narisal med letoma 1961 in 1970, po besedilih univerzitetnega profesorja iz Sydneyja, Roberta Raymonda, je bila Frontiers of Science. Iz tega časa je tudi zbirka stripov, v katerih nastopa junak Smoky Dawson.
Po razpadu prvega zakona in drugi poroki se je leta 1973 preselil v Evropo, najprej za dve leti in pol v Španijo kjer je delal za založbo Brughera, potem pa se je preselil v München, kjer je sodeloval pri izdaji drobnih otroških knjižic z navodili za varčevanje pri neki banki. Risal je tudi za italijanske založnike in takrat so med drugim nastala dela Albi Dell` Interpidio, Il Sosia, La Notte in Cui Nacque Lenny. Leta 1981 se je ponovno vrnil v Sydney in kot risar delal v reklamni agenciji.
Po srečanju s francoskim risarjem Johnom Tishem se je podal v svet ustvarjanja risanih filmov za založbo Hanna & Barbera, le-ta ga je poslala v Manilo na Filipinih z namenom, da tam vzpostavi risarski studio. Iz tega časa so v skupini, ki jo je vodil, nastala dela Defenders of The Earth, Flash Gordon, Mandrake in Lotar, Phantom in Ming iz planeta Mongo in serija Robin Hood. Med njegovimi filmskimi nagradami so bili animirani filmi New Scooby-Doo Movies (1972), Hiawatha (1988) in Otherzone (1998).
Leta 1976 je Brešan na mednarodni razstavi komičnih stripov v Genovi dobil nagrado »La Targa Di Fumettoamicizia«.
Brešan se je ukvarjal tudi s skulpturo in najpogostejši motivi so mu bili konji, ki so bili zaradi razgibanosti zelo iskani na japonskem in ameriškem tržišču.

La Targa Di Fumettoamicizia, 1976

Filli, M. Andrej Bresciani – Dušan Brešan: slovenski umetnik tam daleč med kenguruji. Tolminski zbornik, 2010, knj. 4, str. 484-487.Gaberšček, S. Brešan (Bresciani) Dušan – Andrej (geslo, tipkopis).

Predlog citata:
Primorci.si:http://www.primorci.si/osebe/brešan-(bresciani)-dušan-(andrea)/1924/ (dostop 25. 4. 2019)

A bejegyzés szerzője: Ksenija Krivec, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Az első bevitel dátuma: 25. 4. 2019 | Utolsó módosítás: 21. 4. 2021
Ksenija Krivec. BREŠAN, Dušan. (1923-2006). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/bresan-bresciani-dusan-andrea/
Hiba bejelentése