Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BORSA (BURSA), blažena Nicolosa

BORSA (BURSA) blažena Nicolosa
Foto: Portret sv. Nicolose v izvedbi Angela Zerba

Foto galéria

Született:
januar 1447, Koper
Elhunyt:
23. April 1512, Benetke
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Nicolosa Borsa (lat. Bursa) se je rodila v Kopru leta 1447 v družini beneških trgovcev iz Modona v Moreji (današnji Peloponez). Modon je bilo pomembno beneško mesto na Jonski obali, pretovorno pristanišče za ladjevje na poti v Levant, kakor za romarske ladje na poti v Sveto deželo, zaradi česar so ga Benečani poimenovali “oči Benetk” (Venetiarum ocellae). Modonska rimskokatoliška škofija (Dioecesis Mothonensis ali Methanensis) je delovala v času beneške nadvlade (1207-1506), kasneje postane naslovna škofija.
Že kot mlada deklica je pokazala zanimanje za vero in Boga in rada je pomagala ubogim. Starši so jo leta 1465 dali v benediktinski samostan na otoku sv. Socerba v Benetkah, kjer se je šolala in vstopila v red. Za opatinjo jo je leta 1505 imenoval beneški patriarh Antonio Suriani, “ker je bila krepostna in popolna v služenju Bogu ter sveta v vsem”.

Odlikovalo jo je sveto življenje in mnogokrat so jo našli zamaknjeno v molitvi. Beneški patriarh jo je zaradi teh in drugih vrlin leta 1505 imenoval za opatinjo samostana sv. Janeza Lateranskega. Imela je karizmatične sposobnosti ozdravljanja. Med drugim je napoveda tudi dan svoje smrti, kar se je tudi uresničilo v petek, 23. aprila. Pokopali so jo v samostanski cerkvi in mnogi so se ji začeli priporočati v molitvi. V starih zapisih je zabeleženo, da se je na njenem grobu dogodilo več kot petdeset ozdravljenj.

Ko so po štirinajstih letih odprli njen grob, je v njem ležalo nestrohnjeno Nicolosino telo. Spoštljivo so ga položili v kamniti sarkofag v katedrali sv. Petra v Castellu. Ljudje so jo še naprej obiskovali in se ji priporočali v molitvah in priprošnjah.

V času Napoleona je slikar Gaetano Gesler, ki je živel v Benetkah, skril pred vojaki več kot tristo relikvij, med njimi tudi telo bl. Nicolose. Tako jih je rešil pred uničenjem. Leta 1818 je prišel v Vodnjan in s seboj pripeljal vse te relikvije. Izročil jih je cerkvi sv. Blaža, kjer jih skrbno hranijo še danes.

Leta 2012 so v Vodnjanu ob 500-letnici njene smrti pripravili slovesno bogoslužje in mednarodni strokovni simpozij. Ugotovili in potrdili so, da so relikvije bl. Nicolose najbolje ohranjeno telo svetnika v Evropi; ohranjeno je v celoti, tudi njeno srce.

Poznavalec njenega življenja in dela župnik Marjan Jelenić iz Vodnjana, poudarja, da je dokumentiranih več kot stopetdeset uslišanj prošenj za pomoč in da se njeni čudeži dogajajo še danes.

Relikvije bl. Nicolose v Vodnjanu so cilj premnogih obiskovalcev, doslej so jih registrirali že več kot 300.000, saj svetost ljudi od nekdaj privlači in jih zelo intimno nagovarja. Zato bi bilo po mnenju poznavalcev Nicolosinega življenja primerno tudi v Kopru postaviti obeležje v spomin svetniški someščanki.

Ob petstoletnici smrti bl. Nicolose so v Kopru na pobudo Darja Gregoriča pripravili tudi priložnostno srečanje, na katerem so se poklonili njenemu spominu, Koprčan Angelo Zerbo pa je naslikal njen portret.

Biserka BUDICIN:Nikoloza (Nicolosa) Borsa, Ivan (Giovanni) Olini i ostale relikvije. Arhivsko gradivo župnog ureda Vodnjan (8,39; 8,40; 8,41; 8,42).Transkripcija i regesta, v:Vjesnik Istarskog arhiva, Vol.18 No.(2011), str. 19-121.
Alessandro ORSONI Veneziano: Cronologia storica dei Vescovi Olivolensi detti dappoi Castellani e successivi patriarchi di Venezia, Venezia 1828, str. 501.

Darjo GREGORIČ: Spominsko bogoslužje in predstavitev Koprčanke sv. Nicolose Bursa, v: Napovednik (URL naslov): www.napovednik.com/dogodek292199_spominsko_bogosluzje_in_predstavitev_koprcanke_sv

Darjo GREGORIČ: 500 let svete Nicolose, v: Primorske novice (21.12.2012).

Francesco SEMI: Istria e Dalmazia: uomini e tempi: con ampia bibliografia generale particolare. Istria e Fiume: le figure più rappresentative della civiltà istriana e fiumana nei diversi momenti della storia, Del Bianco 1991.

Anja Petaros; Škrobonja, Ante; Bosnar, Alan: Mummified Saints of the Northern Croatian Littoral=Mumificirana tijela svetaca na području Sjevernog Jadrana, v: Acta Medico-Historica Adriatica 2012, let.10, št.1, str. 131-140.

A bejegyzés szerzője: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 13. 12. 2019 | Utolsó módosítás: 9. 7. 2020
Peter Štoka. BORSA (BURSA), blažena Nicolosa. (1447-1512). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 5. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/borsa-bursa-blazena-nicolosa/
Hiba bejelentése