Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BERK, Viktor

BERK Viktor
Viktor Berk - Vir: Osebni arhiv Viktorja Berka

Foto galéria

Született:
20. July 1921, Teharje
Elhunyt:
2. March 2011, Celje
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil na Teharju pri Celju, osnovno šolo je obiskoval v Štorah, meščansko in obrtno pa v Celju. Fotografije se je izučil v letih pred drugo svetovno vojno pri znanem celjskem fotografu Josipu Pelikanu, po zaključku učne dobe pa opravljal pomočniški izpit v Ljubljani pri mojstru fotografije Jožetu Pogačniku. Leta 1941 se je vrnil v Celje in se zaposlil pri fotografu Perisichu. Po vojni je bil do leta 1948 zaposlen v Foto Partizanu, nato pa je daljše obdobje (do leta 1954) delal v ljubljanskem Fotoliku. Mesto njegovega kasnejšega dolgoletnega fotografskega dela je bilo večinoma Celje, s krajšimi vmesnimi obdobji tudi Ljubljana in Žalec.

Leta 1951 je opravil mojstrski izpit za fotografa, kasneje (1968) pa si je pridobil še specializacijo Fototehnike Linhof v Münchnu. Kot mlad in ambiciozen fotograf je l. 1962 prejel vabilo Moderne galerije Ljubljana, ki mu je ponudila delo fotodokumentarista umetniških eksponatov. To obdobje mu je vzbudilo globoko zanimanje za likovno umetnost in še posebej za vizualne estetske vrednote. Ni naključje, da se je po vrnitvi v Celje kot fotograf skoraj v celoti posvetil kulturnim in umetniškim dogodkom.
Vrsto let je bil zaposlen na Zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju, kasneje pa vse do upokojitve v letu 1984 v Pokrajinskem muzeju Celje.

Kot izreden mojster črno bele fotografije velja za vrednega naslednika mojstra Pelikana, več tisoč posnetkov obsegajoča fototeka, ki jo najdemo v lasti večine celjskih kulturnih institucij, pa pomeni dragocen dokument zlasti kulturnega utripa v Celju. Eden njegovih najobsežnejših in tudi najbolj izpovednih opusov obsega posnetke 237 premierskih izvedb SLG Celje, slovijo pa tudi njegovi posnetki različnih muzejskih eksponatov.

Za življenjsko delo na področju fotografije ga je celjska občina leta 2003 nagradila s srebrnim celjskim grbom.

Viktor Berk: gledališče v fotografiji 1953-1985, 2003

srebrni celjski grb, 2003

Farčnik, A. et al. Viktor Berk: osebnost mojega kraja: raziskovalna naloga. Celje 2004. Hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje pod sig.: D-Rzn 2629.
Besedilo pobude za podelitev zlatega celjskega grba za leto 2003 fotografu Viktorju Berku za izredno življenjsko delo (predlogi celjskih kulturnih institucij).

A bejegyzés szerzője: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Az első bevitel dátuma: 12. 3. 2019 | Utolsó módosítás: 6. 1. 2024
Janko Germadnik. BERK, Viktor. (1921-2011). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/berk-viktor/
Hiba bejelentése