Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BERHTOLD, Franc

Portret Franca Berhtolda
Fototeka KOK - Franc Berhtold

Foto galéria

Született:
26. November 1945, Strojna nad Prevaljami, Slovenija
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Po osnovni šoli v domačem kraju je širil svoje znanje na učiteljišču na Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je leta 1967 diplomiral in se nato zaposlil na osnovni šoli v Slovenj Gradcu. Deset let je delal kot likovni pedagog na šoli, zatem pa petnajst let kot industrijski oblikovalec v Tovarni meril, kjer se je zaradi zdravstvenih razlogov predčasno upokojil. Študijsko se je izpopolnjeval na seminarjih za grafiko v ZRN in na Nizozemskem. Velik vzornik mu je profesor, slikar in grafik Bogdan Borčić, ki mu je pomagal utirati pota na razstave tako doma kot v tujini. Franc Berhtold je imel precej samostojnih razstav na Koroškem – od Mislinje in Slovenj Gradca do Raven na Koroškem, Dravograda, Radelj, razstavljal je v Celju, Ljubljani, Novi Gorici, na Reki in še kje, na skupinskih razstavah pa na Japonskem, v Belgiji, Španiji, na Poljskem, Kubi, v Zagrebu pa tudi v Slovenj Gradcu, Ljubljani, Novem mestu, Mariboru itd. Kako obsežno je njegovo delo, dokazuje že podatek, da je avtor ustvaril več kot sto lesorezov, linorezov, sitotiskov, predvsem pa grafik. S tako obsežnim opusom se lahko pohvali le malo umetnikov v našem slovenskem prostoru.

Ko je razstavljal v Ljubljani je prejel enkrat prvo in enkrat drugo nagrado za malo grafiko (1993, 1995), leta 1998 pa mu je mestna občina Slovenj Gradecpodelila Bernekerjevo plaketo za bogat prispevek k likovni podobi mesta in občine. Prejel je tudi častno priznanje mednarodne žirije na EX TEMPORE Piran (2011) in priznanje »športnik leta«, Športne zveze Slovenj Gradec (2011). Mestna občina Slovenj Gradec mu je podelila Bernekerjevo nagrado za leto 2017.

A bejegyzés szerzője: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Az első bevitel dátuma: 13. 1. 2020 | Utolsó módosítás: 5. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. BERHTOLD, Franc. (1945-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/berhtold-franc/
Hiba bejelentése