Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BERGELJ, France

BERGELJ Franc
Foto: arhiv Franca Bergelja

Foto galéria

Született:
28. September 1903, Vrba na Gorenjskem
Elhunyt:
23. July 1946, Jesenice
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Oče dr. Franceta Bergelja, Janez, sicer Kranjskogorec, je bil v mladosti železniški čuvaj v Grosupljem. Tam se je poročil z domačinko Jožefo. Zakonca sta imela dvanajst otrok, od tega dvakrat dvojčke. Prvi otrok se je rodil v Grosupljem, nato pa so očeta premestili v Žirovnico. Po prihodu so nekaj časa stanovali v Vrbi, kjer se je od vseh dvanajstih otrok rodil le France, ki je bil tretji otrok v družini. Leta 1904 se je družina preselila v Žirovnico, kjer je preko dvajset let stanovala v železniški čuvajnici, dokler si blizu železniške postaje niso zgradili svoje hiše. Dr. France Bergelj je obiskoval gimnazijo v Kranju, potem pa je študiral medicino v Ljubljani in Innsbrucku (Avstrija), kjer je leta 1932 diplomiral. Na Jesenicah je odprl privatno ordinacijo, obenem pa je bil zdravnik v železničarski ambulanti, kjer je spoznal mnoge aktiviste OF. Po drugi svetovni vojni je bil okrajni zdravnik za šolsko mladino na Jesenicah.  Leta 1940 je bil prvi zdravnik, ki je v Mestnem zavetišču, danes Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, prevzel zdravstveno oskrbo. Umrl je star še ne 43 let. Iz dveh zakonov, z Marijo Lebar in Berto Štrumpfl, je zapustil pet otrok. Najstarejša hči Nada je imela osemnajst let, najmlajši Alenki pa še ni bilo dve leti. Iz prvega zakona je imel tri otroke (Nado, Vando in Janeza), iz drugega pa dva (Franca, Alenko). Prva žena dr. Franceta Bergelja je po bolezni umrla leta 1939.

Med vojno je vseskozi delal za NOB. Preko aktivistov OF je partizanom pošiljal sanitetni material in zdravila. Mnoge je tudi skrivaj zdravil. Nekaj časa je bil tudi zaprt v Begunjah. Ko je zasluti, da ga namerava gestapo ponovno aretirati, je šel k partizanom. S sodelavcem sta šla v Planino pod Golico, kjer je imela Bergeljeva tašča hišo. V primeru, da bi ju na poti ustavila policijska enota, bi imela izgovor, da gresta na obisk k sorodnici. O tudi sicer živahni partizanski dejavnosti v Planini pod Golico so bili obveščeni gestapovci in dr. France Bergelj je ob hitrem umiku izgubil celotno sanitetno in svojo opremo. Dr. France Bergelj je bil vodja sanitetne službe v Jeseniško-bohinjskem odredu od novembra 1944 do odhoda odreda na Koroško maja 1945. Ko je zbolel, je njegovo delo prevzel dr. Viktor Marčič.

Po njem se na Jesenicah imenuje Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja. Prvič se poimenovanje po dr. Francetu Bergelju pojavi 20. decembra 1961, ko je bil registriran “Socialni zavod dr. Franceta Bergelja”. Kot je zapisano na spletni strani doma je danes osnovno poslanstvo doma izvajanje institucionalnega varstva starejših od 65 let, ki zaradi bolezni, starosti in drugih vzrokov, ne morejo živeti doma. Dom ima v letu 2021 več kot 141 prijaznih zaposlenih, 198 zadovoljnih oskrbovancev, več kot 18 uporabnikov socialne oskrbe na domu ter več kot 80 let izkušenj. Zgodovina doma sega sicer v leto 1937. Na seji občinskega sveta (19. 03. 1937) je bil sprejet sklep, da se v razvijajočem se železarskem mestu zgradi dom, v katerem bi starejši občani imeli popolno oskrbo. Dela so se začela leta 1938, 1. oktobra 1940 pa so bili v Mestno zavetišč, ki je sicer imelo 50 mest, sprejeti že prvi oskrbovanci. Zanje so skrbele Notredamske sestre iz Šmihela pri Novem Mestu, zdravstveno oskrbo pa je prevzel dr. Franc Bergelj iz Žirovnice.

Malenšek, M. Dom dr. Franceta Bergelja. Jeseniški zbornik, 2004, št. 9, str. 109-121.

Vidic, J. Zvesti Hipokratovi prisegi. Jeseniški zbornik, 1985, št. 5, str. 317-357.

Žakelj, D. Kratek prelet skozi prvih 70 let delovanja Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice. Ključavnice, 2020, št. 15, str. 4-5.

A bejegyzés szerzője: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Az első bevitel dátuma: 20. 12. 2021 | Utolsó módosítás: 9. 2. 2022
Nina Jamar. BERGELJ, France. (1903-1946). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/bergelj-france/
Hiba bejelentése