Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BEER, Nikolaj

BEER, Nikolaj
BEER, Nikolaj - Foto: Galerija MS

Foto galéria

Született:
12. September 1945, Križevci v Prekmurju
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Leta 1973 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrielu Stupici. Že od vsega začetka se je ukvarjal s tehnikama oglje na papirju in olje na platnu. V osemdesetih letih je postal znan po oljnih platnih z »žarečimi poletnimi barvami« (Aleksander Bassin), na katerih je upodabljal pokrajino rodnega Goričkega, še posebej Kükeča. Prav Kükeč je njegov najznačilnejši motiv, ki ga strokovno obravnavajo številni umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki. Ti med Beerove zglede prištevajo Vincenta van Gogha, Chaima Soutina, Franka Auerbacha in Leona Kossofa. Znotraj motiva Kükeča so postavljeni še drugi motivi kot so Saturni, človeške glave ali podobe obstrancev na sploh.
Slika tudi v tehniki svinčnik na papirju. Na teh slikah so motivi podobni kot na oljnih slikah, zlasti Saturni in človeške glave.
Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij, v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih v Izlakah) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino. Živi in ustvarja v Izlakah.

Bibliografija samostojnih in skupinskih razstav je objavljena v razstavnem katalogu iz leta 2005 (gl. poglavje Viri in literatura), seznam samostojnih razstav pa je dostopen tudi na nekaterih spletnih straneh (gl. poglavje Zunanje povezave).

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004, ter dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990, Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Beer, N. Nikolaj Beer: pregledna razstava slik in risb 1974 – 1992. Murska Sobota: Galerija Murska Sobota, 1992.
Menaše, L. Nikolaj Beer. Ljubljana: Ewo, 1993.
Globočnik, D. (ur.). Nikolaj Beer. Kranj: Gorenjski muzej, 2005.
Beer, N. Nikolaj Beer štiri desetletja v evangeličanskem verskem tisku. Moravske Toplice: Evangeličanska cerkev v Republiki Sloveniji, 2010.
Inhof, R. Nikolaj Beer: naslovnice evangeličanskih koledarjev in podobe Kristusa. Stična: Muzej krščanstva na Slovenskem, 2011.
Filo, E. Melanholična izraznost v slikarstvu Nikolaja Beera, Zdenka Huzjana, Igorja Banfija in Dubravka Baumgartnerja: diplomsko delo. Ljubljana: Filozofska fakulteta, 2013.
Obal, F. Akademski slikar Nikolaj Beer 70-letni jubilant. Evangeličanski koledar, 2016, let. 65, str. 163 – 167.

A bejegyzés szerzője: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Az első bevitel dátuma: 23. 10. 2018 | Utolsó módosítás: 18. 4. 2020
Jožef Papp. BEER, Nikolaj. (1945-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/beer-nikolaj/
Hiba bejelentése