Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BEČAN, Nejc

Foto: Pihalni orkester Tržič

Foto galéria

Született:
30. December 1984, Tržič
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Dirigent in skladatelj Nejc Bečan je po končani nižji glasbeni šoli v Tržiču izobraževanje nadaljeval na KGB Ljubljana (jazz saksofon) ter na Akademiji za glasbo (kompozicija in glasbena teorija), kjer je leta 2009 z odliko (summa cum laude) diplomiral v razredu prof. Janija Goloba. Študij je nadaljeval na podiplomskem programu dirigiranja na Dunaju. V času študija se je kot skladatelj uveljavil tako v Sloveniji kot v tujini, saj so bile njegove skladbe izvajane v Avstriji, Rusiji, Franciji, Italiji, Hrvaški, Nemčiji, Srbiji in na Irskem.
Leta 2012 je na Akademiji za glasbo zaključil študij dirigiranja v razredu prof. Milivoja Šurbka, znanje pa poglabljal na dunajski Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v mojstrskem razredu prof. Marka Stringerja. Že vrsto let kot dirigent sodeluje s Simfoničnim orkestrom Gimnazije Kranj. Julija 2014 je zasedel mesto dirigenta in umetniškega vodje Orkestra slovenske policije, s katerim redno koncertira ter izvaja glasbeno umetniške projekte.
Med pomembnejše skladateljske projekte in izvedbe sodijo kratki balet “Prelude to a Kiss”, “Concerned about Saxophone”, glasba za film “Vampir z Gorjancev”, “Simfonieta”. Poleg orkestrskih skladb je Bečanov opus bogat tudi na področju komorne glasbe, med izvajalci pa so priljubljeni tudi njegovi aranžmaji najrazličnejših glasbenih zvrsti za orkestrske ali komorne zasedbe. Za skladbo “Concerned about Saxophone” je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani, koncert pa je bil leta 2009 izveden tudi v sklopu Oranžnega abonmaja Slovenske Filharmonije.
Kot udeleženec različnih mojstrskih tečajev se je izpopolnjeval pri maestrih kot so Nicolas Pasquet, Mark Stringer, Alexander Polishchuck, Andrey Boreyko in Johannes Stert. N natečajih v St. Petersburgu in Weimarju je bil izbran v ožji krog finalistov, kjer je prodobival dodatne izkušnje z orkestroma St. Petersburg Chamber Philharmonic in Jeaner Philharmonie.

Concerned about Clarinet, koncert za klarinet in simfonični orkester, 2005

Concerned about Saxophone, koncert za altovski saksofon in simfonični orkester, 2006

Vampir z Gorjancev, glasba za film, 2008

Avtor prispevka je Nejc Bečan.

A bejegyzés szerzője: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Az első bevitel dátuma: 12. 11. 2015 | Utolsó módosítás: 1. 4. 2020
Nejc Perko. BEČAN, Nejc. (1984-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/becan-nejc/
Hiba bejelentése