Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BAUMKIRCHER, Janko

Janko Baumkircher

Foto galéria

Született:
23. June 1936, Litija
Elhunyt:
18. September 2001, Litija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:

Živel je v Litiji, kjer je obiskoval osnovno šolo. Zaposlil se je v ljubljanskem Litostroju, kjer se je izučil za kovinarja in opravljal delo konstruktorja za črpalke.

Bil je kipar – samorastnik. Njegov mentor je bil akademski kipar Aladar Zahariaš iz Ljubljane. Znan je po svojih lesenih skulpturah, ki bogatijo več ustanov in domov v Litiji in njeni okolici (Vače, Predilnica Litija, osnovna šola na Graški dobravi). Veliko jih je tudi v tujini (v Ameriki, Afriki, Aziji, Avstraliji, predvsem pa v Evropi) kot poslovna darila. Njegov kip, ki ga je poimenoval »Neža«, krasi park pred Domom Tisje v Črnem potoku. V njegovih delih občutiš ljubezen do lesa in umetnosti. Njegove roke so klesale življenjske skulpture. Ukvarjal se je tudi z risanjem. Ohranjenih je nekaj risb portretov naših pesnikov in pisateljev.

Več let je sodeloval v Slovenskem društvu likovnih umetnikov – samorastnikov Slovenije in se udeleževal njihovih likovnih kolonij. Razstavljal je po vsej Sloveniji (Ljubljana, Kranj, Ilirska Bistrica, Medvode, Videm ob Ščavnici). V Litiji je imel prvo samostojno razstavo leta 1944. V litijski knjižnici je leta 1997 razstavljal panjske končnice.

Občan, september 1977, leto V, številka 8.

Občan, september 2001, leto II, številka 9.

Zasebni arhiv

A bejegyzés szerzője: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Az első bevitel dátuma: 8. 7. 2013 | Utolsó módosítás: 19. 1. 2024
. BAUMKIRCHER, Janko. (1936-2001). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/baumkircher-janko/
Hiba bejelentése