Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BAUMGARTEN, Hugo

BAUMGARTEN Hugo
Foto: Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje, 2008

Foto galéria

Született:
16. December 1881, Dunaj, Avstrija
Elhunyt:
15. March 1945, Bergen-Belsen, Nemčija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Hugo Baumgarten se je rodil na Dunaju. Leta 1905 je končal študij zobozdravstva na Leopoldino-Francisco universitas Aeniponte v Innsbrucku.

Že pred prvo svetovno vojno je delal kot zdravnik bratovske skladnice v Trbovljah in z delom nadaljeval tudi potem, ko se je vrnil iz vojske, kamor je bil mobiliziran. Z družino je stanoval v prvem nadstropju nekdanje bolnišnice. Popoldan je opravljal privatno prakso zobozdravnika. Poleg službe se je udejstvoval v športnem klubu in pri šahistih. Leta 1923 je kot predsednik športnega društva osnoval smučarsko sekcijo, bil pa je tudi aktiven in strasten šahist ter bil za zasluge pri razvoju šaha in lokalnega šahovskega kluba izvoljen za častnega člana Šahovskega kluba Trbovlje. Nasproti nekdanje bolnišnice je v tridesetih letih 20. stoletja zgradil pritlično hišo, v kateri je uredil zobozdravstveno ordinacijo.

Kot zanimivost dodajamo podatek, da je bil Baumgarten dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju, leta 1934 pa je svoj rabljeni avtomobil podaril gasilskemu društvu za prevoze bolnikov.

Baumgartner je bil Jud, zato so ga leta 1941 Nemci aretirali. Umrl je v taborišču Bergen-Belsen.

I. Ivančič Lebar: Zgodovina zasavskega zdravstva, Trbovlje: Zasavski muzej, 2008

A bejegyzés szerzője: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Az első bevitel dátuma: 6. 3. 2019 | Utolsó módosítás: 4. 6. 2020
Robert Čop. BAUMGARTEN, Hugo. (1881-1945). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/baumgarten-hugo/
Hiba bejelentése