Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

BAJC, Zorko

BAJC Zorko
Foto: Osebni arhiv

Foto galéria

Született:
29. October 1966, Kanji dol pod Javornikom
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Rojen je bil leta 1966 v Kanjem dolu pod Javornikom. Mladostna leta je preživel na Colu in v Vipavi, kjer je končal gimnazijo. Po zaključku študija teologije v Ljubljani je bil leta 1992 posvečen v duhovnika.

Prva službena pot ga je vodila v Tolmin. V obdobju od leta 1994 do 1998 je kot kaplan služboval v Postojni. Svoje znanje in čut do umetnosti je nadgradil na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, kjer je zaključil podiplomski študij sakralne umetnosti in vzporedno opravil tudi študij fotografije in filma. Od leta 2000 je župnik v Piranu.

Zorko Bajc pa ni samo župnik, ampak tudi ustvarjalec številnih kulturnih projektov, umetniški fotograf, ustvarjalec kratkega filma in dragocen skrbnik kulturne dediščine. Svojo dvajsetletno fotografsko dejavnost predstavlja na mnogih razstavah skozi vse bolj izmojstreno in pretanjeno fotografsko izpoved s potovanj po svetu.

V Piranu je hkrati s službo župnika prevzel tudi skrb nad sakralno kulturno dediščino. Zavzeto se je lotil izgradnje Pastoralno-kulturnega centra Georgios, kot se imenuje preurejen in prireditvam namenjen župnijski vrt z večnamensko dvorano ob piranski stolnici. Svoje duhovniško poslanstvo dopolnjuje in plemeniti z mnogimi kulturnimi vsebinami, ki jih z veseljem in naklonjenostjo predaja ljudem. Leta 2015 je prejel zlati grb Občine Piran za številne dolgoletne uspehe, ki jih kot nadvse prizadeven skrbnik beleži pri prenovi piranskih cerkva in obenem za izjemne kulturne ter druge projekte, s katerimi kot pomemben pobudnik ter soustvarjalec prispeva k ohranjanju kulturnozgodovinske dediščine in tradicije mesta Piran, h krepitvi pripadnosti domačinov mestu ter k promociji kulturne dediščine, mesta in občine. Leta 2021 je prejel Steletovo priznanje 2020 »za zgledno in kontinuirano obnovo sakralnih kulturnih spomenikov v Piranu«.

2015 zlati grb Občine Piran

2021 Steletovo priznanje

Letošnji dobitnik Zlatega grba Občine Piran je Zorko Bajc.(online). Občina Piran. (citirano 19. 11. 2015). Dostopno na: http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=5812

A bejegyzés szerzője: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Az első bevitel dátuma: 5. 12. 2017 | Utolsó módosítás: 8. 9. 2021
Karmen Kodarin. BAJC, Zorko. (1966-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/bajc-zorko/
Hiba bejelentése