Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

AVSENIK, Slavko

AVSENIK Slavko
Foto: hrani Galerija Avsenik - Hohner d.o.o.

Foto galéria

Született:
26. November 1929, Begunje na Gorenjskem, Slovenija
Elhunyt:
2. July 2015, Ljubljana, Slovenija
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Prvi začetki Avsenikove glasbe segajo v leto 1953, ko je Slavko Avsenik v Ljubljani ustanovil svoj trio, ki je v letu 1955 prerasel najprej v Gorenjski kvartet, kmalu nato pa v Kvintet bratov Avsenik. Tako sta z bratom Vilkom postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, ki je do tedaj še ni bilo. Pomembna prelomnica pri razvoju ansambla je bila, ko je urednik bavarskega radia, Fred Rauch, dobil posnetke ansambla od tedanjega urednika glasbene oddaje Slovenska ura Helmuta Hartmana. Skupaj sta poimenovala ansambel z vzdevkom Oberkrainer. Posnetki, predvajani v oddaji Po željah, so imeli velik uspeh, kateremu so sledila številna povabila tujih menedžerjev in podpis desetletne pogodbe za snemanje plošč s podjetjem Telefunken.

Brata Vilko (Begunje na Gorenjskem, 9.11.1928) in Slavko Avsenik (Begunje na Gorenjskem, 26.11.1929) sodita med tiste vse redkejše genialne glasbene ustvarjalce, ki bi sicer ne potrebovali nikakršne predstavitve ali poklona, kajti njune glasbene stvaritve so segle v srce milijonov poslušalcev širokega alpskega prostora in čez, vsepovsod, kjer živita in se ohranjata slovenska beseda in duh. Spričo svoje preprostosti in svežine je glasba bratov Avsenik nedvomno zdaleč najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine, v njej pa so se ljudje naravnost polastili njunih napevov, tako da je marsikatera uspešnica že skoraj ponarodela. Avseniki so se s svojimi poskočnimi polkami in nežnimi valčki sicer pojavili takorekoč v pravem času in izkoristili zgodovinski trenutek, ko je bilo po vojnih grozotah dovolj povpraševanja po sprostitvi in optimizmu.

Avseniki so bili štiri desetletja ambasadorji Slovenije po svetu, saj so z uveljavitvijo značilnega glasbenega sloga pripomogli k njeni večji prepoznavnosti. V Sloveniji so bili njihovi nastopi mnogokrat posvečeni različnim dobrodelnim akcijam. Za uspeh Avsenikove glasbe so nedvomno pomembni ustvarjalni talent Slavka Avsenika in odlični Aranžmaji brata Vilka. Pri tem pa ne gre pozabiti vseh kakovostnih instrumentalistov, pevcev in pevk, ki so sodelovali pri ansamblu, ter dobrih domačih in tujih piscev besedil. Presenetljiv uspeh doma in v tujini je potrdil novo glasbeno zvrst, ki jo danes v velikem delu Evrope posnemajo številni ansambli z isto zasedbo in velikokrat tudi z enakimi slovenskimi narodnimi nošami.

Če strnemo še nekaj statističnih podatkov, bomo videli, da je uspeh Avsenikov resnično edinstveni glasbeni fenomen in socialni pojav. Avseniki so skupaj igrali neprekinjeno skoraj štirideset let; brata Avsenik sta napisala sedemsto petdeset avtorskih pesmi, ki so posnete na skoraj dvestotih uradnih ploščah (vštevši albume, vinilne EP in male plošče) v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji, Švici in na Nizozemskem; skupno so prodali preko enaintrideset milijonov albumov. Vseh teh ogromnih številk so se zavedali že leta 1987 ob redakciji Guinnessove knjige rekordov, v katero so Avsenike zapisali kot najbolj ploden ansambel v folk glasbi. Brata Avsenik pa sta tudi najbolj izvajana skladatelja folk glasbe v srednji Evropi.

V vseh letih delovanja so Avseniki skupno prejeli enaintrideset zlatih, dve platinasti in eno diamantno ploščo. Ob izidu dvojne velike plošče Zlati zvoki pa jim je dvainsedemdesetčlanska evropska komisija dodelila kristalnega oskarja za izvirno glasbo.

2010 Zlato Častno priznanje pokrajine Štajerske.
1999 Bronasti Častni znak svobode Republike Slovenije.
1990 Platinasto Hermann-Löns-medalijo, za njegove dosežke v narodno zabavni glasbi.
1983 Srebrno zvezdo SR Slovenije, za zasluge.

J. Košnjek: Avsenika, vse najboljše, Gorenjski Glas, leto 64, št. 95, 29.11.2011, str. 1 in 29
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008, str. 26
Enciklopedija Slovenije, 1. zvezek, Ljubljana 1987
I.Sivec: Brata Avsenik, evropski glasbeni fenomen izBegunj na Gorenjskem, Mengeš 1999

A bejegyzés szerzője: Lucijan Adam, Mestna knjižnica Kranj
Az első bevitel dátuma: 10. 8. 2015 | Utolsó módosítás: 10. 6. 2020
Lucijan Adam. AVSENIK, Slavko. (1929-2015). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 14. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/avsenik-slavko/
Hiba bejelentése