Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

AUERSPERG, Henrik

Henrik Auersperg - Dolenjske Toplice v odsevu časa, str. 527.

Foto galéria

Született:
24. June 1697, Dunaj, Avstrija
Elhunyt:
9. February 1783, Dunaj, pok. v Steyru, Avstrija
Névváltozat:
Henrik Gregor Jožef Janez Baptist Franz von Paula
Rokoni kapcsolat:
Auerspergi
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Bil je vnuk v Žužemberku rojenega Janeza Vajkarda Auersperga. Komaj šestnajstleten je po smrti očeta Franca Karla podedoval knežji naslov. Leta 1718 je postal polnoleten in upravljanje podedovanih posesti je prevzel v svoje roke. Na Kranjskem ni bil toliko prisoten kot njegovi predniki in predhodniki, se je pa zelo dejavno ukvarjal s Kočevsko. V to so ga prisilili zapleteni lastniški odnosi v okolici Čabra, ko so si tamkajšnje gozdove lastili tako grofje Zrinjski kot tudi Auerspergi. Henrik je moral pod pritiski popustiti, tako da del gozdov, ki so nekoč vsaj formalno pripadali Kranjski, danes sodi pod Hrvaško. Čeprav ni bil vojak kot njegov oče, je imel na cesarskem dvoru velik ugled. Cesar Karel VI. ga je imenoval za vrhovnega dvornega maršala, za časa cesarice Marije Terezije pa je postal vrhovni konjušnik in vrhovni komornik. Zaradi svojih funkcij je moral biti na dvoru bolj ali manj stalno prisoten. Z dvema porokama si je najprej pridobil posest v češko-moravskem prostoru, kasneje pa je posegel še na Avstrijsko in Tirolsko.

Knez Henrik je v Toplicah leta 1767 denarno omogočil gradnjo novega in večjega poslopja, ki je zajelo oba izvira termalne vode. Dvonadstropna stavba, ki je kasneje dobila ime Kopališki dom, je imela takrat za goste kar 28 sob. Njena gradnja za Dolenjske Toplice in tukajšnje kopališče pomeni prelomnico, saj od tega časa do takrat zasebno kopališče rodbine Auersperg lahko štejemo za kopališče in zdravilišče, ki je bilo dostopno javnosti. Henrik Auersperg je v starosti skoraj 86 let umrl na Dunaju. Kljub temu daje pokopan ob svojih starših v mestu Steyr v Zgornji Avstriji, so na lastno poslednjo željo njegovo srce prenesli v družinsko grobnico v nekdanjem frančiškanskem samostanu v Ljubljani.

Preinfalk, M.: Auerspergi: Po sledeh mogočnega tura. Ljubljana: Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU, 2005. Str. 242-245.
Tončič, L.: Zdravilišče Dolenjske Toplice 1767–1987. Novo mesto, 1987, str. 23. (tipkopis, hranjeno v Dolenjskem muzeju)
Dolenjske Toplice v odsevu časa: znanstvena monografija ob 800-letnici prve omembe Dolenjskih Toplic v zgodovinskih virih. Dolenjske Toplice: Občina, 2015.

A bejegyzés szerzője: Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Az első bevitel dátuma: 13. 11. 2020 | Utolsó módosítás: 10. 2. 2021
Mateja Kambič. AUERSPERG, Henrik. (1697-1783). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/auersperg-henrik/
Hiba bejelentése