Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ALBANESE, plemiška rodbina

ALBANESE plemiška rodbina
Foto: Grb družine Albanese (Cherini - Grio)

Foto galéria

Született:
neznan, Koper
Elhunyt:
neznan, Koper
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:
Község:
Lexikon:

Prisotnost albanskih plemiških družin v Kopru zasledimo že v zgodnji beneški nadvladi Kopra (13. st.), zagotovo sta to bili družini Albanese in Brati, najverjetneje tudi Albani, ki naj bi bila različica ali veja družine Albanese. Omenjene albanske plemiške družine, ki so izgubile celotno premoženje in se naselile v beneško Istro oziroma v Koper, so morale znova dokazovati svoje plemiško dostojanstvo in pridobljene nazive, kar so tudi dosegle.
DRUŽINA GROFOV ALBANESE in ALBANI
Hieronymus Albanensis se je 1. marca 1431 kot prvi iz družine Albanese vpisal v seznam naslovnega plemstva. Po tej družini ali zaradi prisotnosti še drugih albanskih družin v Kopru, se je poimenovala ulica v mestu »Calle Albanese«, med današnjo Kettejevo ulico in Santorijevo, vzdolž vrta servitskega samostana, nekdanje koprske porodnišnice.

Venturini, Domenico: La famiglia albanese dei conti Bruti, Parenzo 1905.
De Totto, Gregorio: Il patriziato di Capodistria, Parenzo 1939.
Cherini, Aldo & Paolo Grio: Le famiglie di Capodistria: notizie storiche ed araldiche, Trieste 1998.
Cherini, Aldo & Paolo Grio: Bassorilievi araldici ed epigrafi di Capodistria dalle origini al 1945, Trieste 2001.
L’Albania veneta: La Serenissima e le sue popolazioni nel cuore dei Balcani, Milano 2012 (Patrimonio Veneto nel Mediterraneo, n. 6).
Palača in družina Bruti v Kopru: s knjižnimi deli škofa Agostina grofa Brutija = Il palazzo e la famiglia Bruti a Capodistria: coi libri del vescovo Agostino conte Bruti (ur. P. Štoka), Koper = Capodistria 2014 (Bibliotheca iustinopolitana n. 6).
Albanske plemiške družine v beneškem Kopru v jubilejnem letu palače Bruti = Familjet fisnike shqiptare në Koprin e Venecisë nëvitin jubilar të pallatit Bruti (ur. P. Štoka), Koper 2015 (Iliria n. 1).

A bejegyzés szerzője: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Az első bevitel dátuma: 13. 3. 2019 | Utolsó módosítás: 29. 7. 2020
Peter Štoka. ALBANESE, plemiška rodbina. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 1. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/albanese-plemiska-rodbina/
Hiba bejelentése