Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ADAMIČ, Peter

Született:
6. October 1929, Ljubljana
Elhunyt:
4. February 1990, Valična vas
Hivatások és tevékenységek:
Község:
Lexikon:

Akademski slikar, oblikovalec in fotograf, poznan predvsem po upodobitvah krajine. Na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani se je vpisal leta 1948. Študiral je pri profesorjih Mariju Preglju, Petru Lobodi, Slavku Pengovu, Maksimu Sedeju in Francetu Miheliču. Pri slednjem je leta 1955 tudi diplomiral. Po končanem študiju je služil vojaški rok v Nišu in imel v vojašnici celo svoj atelje. Čeprav je študiral na slikarskem oddelku, se je po diplomi najprej posvetil keramični stroki, v 60-tih letih prejšnjega stoletja pa se vrnil k slikarstvu. Ustvarjal je v različnih likovnih tehnikah: v risbi, gvašu in grafiki, pozneje pa je slikal predvsem akvarele in olja na platno.
Čeprav je bil odličen portretist, je svoj umetniški vrhunec doživel kot krajinar in slikar tihožitij. Z naravo je bil tesno povezan. Rad je potoval in fotografiral (Italija, Afrika, Amerika), bil strasten lovec in ribič. Veliko časa je preživel v Zmincu pri Škofji Loki, kjer je najraje slikal. Pogosto je razstavljal doma in v tujini, tako samostojno kot na skupinskih razstavah. Bil je član Društva likovnih oblikovalcev Slovenije.

Na začetku svojega ustvarjalnega obdobje je ustvarjal v keramiki, lesu, risbi, gvašu, tušu in grafiki, kasneje se je posvetil akvarelu in olju. Poznan in uspešen je bil kot slikar obvodne motivike, rad je upodabljal tudi okolico Bohinja s Triglavom v ozadju. Ne le motivika, tudi njegov slikarski način, ki ga lahko označimo kot »široki spekter realizma«, nekoliko spominja na dela njegovega vzornika Franceta Pavlovca.
Samostojno je razstavljal doma (Ljubljana, Škofja Loka, Kranj, Jesenice, Kočevje, Novo mesto, Velenje) in v tujini (Zürich, Milano, Brescia, Bruselj, Nairobi, Piancavallo). Bil je večkratni udeleženec Groharjeve slikarske kolonije v Škofji Loki, Dolenjske slikarske kolonije v Novem mestu, slikarske kolonije na Vršiču v organizaciji Planinskega društva Jesenice, slikarske kolonije Ptuj-Borl ter skupinskih slikarskih razstav v Bihaću in Metliki.

A. Pavlovec: Peter Adamič : Loški muzej -galerija, Škofja Loka 1968
A. Pavlovec: Adamič. Tavčar : Loški muzej – galerija, Škofja Loka 1974
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
Loška krajina v podobah zapisana : krajinska motivika v loškem slikarstvu od Groharja do današnjih dni : Loški muzej, Škofja Loka 2008
J. Mlakar, B. Soklič: Peter Adamič, slikovitost in dinamika : Loški muzej ,Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka 2013

A bejegyzés szerzője: Mira Kalan, Loški muzej
Az első bevitel dátuma: 25. 3. 2014 | Utolsó módosítás: 25. 3. 2014
Mira Kalan. ADAMIČ, Peter. (1929-1990). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/adamic-peter/
Hiba bejelentése