Részletes keresés
hu
sl en it hu
Betűtípus
100%
125%
150%
200%
Színek
Alapértelmezett színek
Magas kontraszt
Fordított színek
Fekete-fehér
Mutató
Visszaállítás

ADAMIČ, Ivo

Ivo Adamič

Foto galéria

Született:
1921
Elhunyt:
1987
Hivatások és tevékenységek:
A tevékenység helyei:

V Litiji se je izučil za strojnega ključavničarja. Nato se je zaposlil pri Jožetu Turku v Zagorju. Med drugo svetovno vojno se je z zasavskimi aktivisti vključil v NOB. Leta 1942 je bil izdan in zaprt v Trbovljah, Celju in Mariboru, kasneje pa interniran v taborišča Dachau, Lublin in Auschwitz. Iz Auschwitza so ga premestili v Gross Rousseu in nazadnje še v Mauthausen. Po vrnitvi domov je bil zelo slabega zdravja. Vpisal se je na Srednjo delovodsko šolo v Ljubljani. Leta 1952 se je zaposlil kot mojster na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani, kjer je delal trideset let.

Bil je tudi družbeno in politično aktiven. Več let je vodil Telovadno društvo Partizan, opravljal delegatske dolžnosti. Dve mandatni obdobji je bil predsednik krajevne skupnosti. Več kot deset let je vodil Krajevno organizacijo Zveze borcev. Imel je velike zasluge za razvijanje tradicije NOB na šmarski osnovni šoli, saj je skrbel za sodelovanje med šolarji in borci ob vsakoletnem sprejemanju kurirčkove pošte, dnevu mrtvih, dnevu JLA, krajevnem prazniku in drugih spominskih dnevih.

Glasilo občanov, Litija, 1987, številka 7.

A bejegyzés szerzője: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Az első bevitel dátuma: 17. 12. 2011 | Utolsó módosítás: 19. 1. 2024
. ADAMIČ, Ivo. (-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/hu/oseba/adamic-ivo/
Hiba bejelentése