Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

ŠTOKA, Primož

ŠTOKA Primož
Foto: Osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
6. March 1962, Postojna
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je v tradicionalni kmečki družini očetu Sreču, ki je skromne prihodke “grunta” dopolnjeval v tovarni pohištva Krasoprema, in materi Rudini (roj. Živec iz Skopega), kot prvi izmed štirih otrok. Osnovno šolo je obiskoval v podružnični šoli v Pliskovici in v Dutovljah, srednjo kmetijsko šolo pa v Mariboru. Zaposlil se je na Vinakrasu, toda kmalu je šel na svoje.

Kot vinar in vinogradnik se je na širšem trgu uveljavil leta 1989 z blagovno znamko Štoka. Sprva je razstavljal svoja vina na mednarodnem vinskem sejmu v Ljubljani in na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni, kjer je prejel številna zlata odličja. Danes jenavzoč tudi v tujini: v Avstriji, na Nizozemskem, zadnja leta zlasti v Ameriki in Rusiji. S sinom Tadejem je prejel številna mednarodna priznanja za izbrani teran, vitovsko grganjo in teranovo penino. Z novimi lastniki Fabianove domačije v Kobdilju obdeluje vinograd, kjer pridelajo in stekleničijo pikolit, v sozvočju s Fabianovim izročilom.

Družbeno angažiran, v letih 2002–2014 je bil predsednik vaške skupnosti Krajna vas: 1. mandat: postavitev dveh avtobusnih postajališč; 2. mandat: hidrantna mreža in asfaltiranje naselja in ceste Krajna vas – Skopo; 3. mandat: obnova vaške cerkve sv. Neže.

Je član Združenja konzorcij kraških pridelovalcev terana PTP in član viteškega omizja slovenske Istre in Krasa v okviru Združenja slovenskega reda vitezov vina. Je med zaščitniki terana z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja.

Ustni vir: Primož Štoka, 2018.

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 18. 4. 2019 | Latest Modification: 9. 7. 2020
Peter Štoka. ŠTOKA, Primož. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/stoka-primoz/
Report a Bug