Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

ŠTEINER, Alojz

ŠTEINER, Alojz
ŠTEINER, Alojz. Foto: osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
22. June 1957, Ptujska Cesta pri Gornji Radgoni
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Diplomiral je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, smer SLO in DS, danes obramboslovje. Magistriral je v Združenih državah Amerike v kraju Washington na Industrijskem kolidžu oboroženih sil Univerze za nacionalno obrambo (National Defense University), doktoriral pa na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s temo Transformacija oboroženih sil po koncu hladne vojne – primer Slovenske vojske. V slovenskih obrambnih silah je bil zaposlen od februarja 1979 do januarja 2014. V času od maja 2009 do februarja 2012 je opravljal tudi dolžnost načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Bil je tudi obrambni predstavnik Republike Slovenije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi na Dunaju. Leta 2014 je bil izvoljen za predsednika Zveze slovenskih častnikov in to funkcijo opravlja drugi štiriletni mandat. Njegovi strokovni in znanstveni prispevki so s področja obrambnih študij, ki pretežno zajemajo razvoj, spreminjanje oboroženih sil, vprašanja obrambne sociologije ter vojaške zgodovine. V Prekmurskem društvu general Maister Murska Sobota je aktiven na domoljubnem področju, na humanitarnem pa v Lions klubu Murska Sobota. Za koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja je uredil več publikacij Spominska obeležja pripovedujejo povezanih z literarnimi natečaji, prav tako je urednik več strokovnih zbornikov. Je član Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU).

Znanstvena monografija:
Slovenska vojska med tranzicijo in transformacijo. Ljubljana: Slovenska vojska, Center vojaških šol, 2015.
Alojz Šteiner et al. Prekmurje od priključitve h Kraljevini SHS do konca 20. stoletja. V: Pregled zgodovine Prekmurja (str. 165 – 252). Murska Sobota: Pomurska akademska znanstvena unija, 2021.

Bil je aktivni udeleženec osamosvojitvenih priprav leta 1990 in vojne za samostojno Slovenijo 1991 ter je prejemnik več domačih in tujih odlikovanj in medalj.

Podatke je posredoval avtor sam.

Password Author: Klaudija Sedar, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Date of First Entry: 23. 12. 2020 | Latest Modification: 23. 6. 2022
Klaudija Sedar. ŠTEINER, Alojz. (1957-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 21. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/steiner-alojz/
Report a Bug