Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

SLABE, Tine

SLABE Tine
Foto: Osebni arhiv Tineta Slabeta

Photo Gallery

Birth Date:
26. August 1980, Koper
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Že od mladih let je bil Tine Slabe tesno povezan z morjem in vodo, saj je vsa leta osnovne šole treniral plavanje. Po končani osemletki, natančneje poleti 1993, je s prijateljem in bratom Markom poskusil nov šport, in sicer jadranje na deski. V žusternskem windsurf klubu Bum se je na sposojenih deskah naučil prvih korakov. Takrat je Tine še aktivno treniral košarko in pozimi je vsak konec tedna preživel na snegu. Vse več časa pa je preživljal na morju in počasi opuščal druge aktivnosti. Moč morja ga je popolnoma prevzela in zaljubil se je v polzenje po morju na jadralni deski.

Vpisal se je na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, a vse proste dneve preživljal na morju in ves prisluženi denar s sojenji na košarkaških tekmah in s smučarskih tečajev namenjal za opremo. Med študijem se je začel udeleževati manjših tekmovanj na Hrvaškem v prostem slogu. Kmalu zatem pa se je odpravil na prvo večjo tekmo, in sicer na finale italijanskega državnega prvenstva v prostem slogu in na začudenje vseh zaključil na 7. mestu, kar mu je tudi prineslo prvo denarno nagrado. Na omenjeni tekmi je moral zaradi pomanjkanja denarja pet dni spati v vreči za deske. Bližal se je konec študija in postavilo se je vprašanje, kako naprej. Po končanih izpitih se je odpravil z vsemi svojimi prihranki na enomesečno surfarijo v Cape Town. Tam je veliko treniral in izvedel, da se bo začelo še istega leta evropsko prvenstvo v prostem slogu. Med pisanjem diplome se je udeležil vseh tekem in prvo leto zaključil na 9. mestu. Decembra 2003 je zagovarjal diplomsko nalogo in postal diplomirani ekonomist. Odločil se je, da poskuša postati kot prvi Slovenec profesionalni windsurfer, kljub temu da Slovenija premore tako majhen del morske obale. Pridobil je nekaj sponzorjev in se odpravil z jasnim ciljem na trimesečne priprave v Cape Town, v Južnoafriško republiko. Naslednje leto je na prvi tekmi doživel polomijo, saj je v prvem krogu izgubil in se domov vrnil ves potrt. Brat Marko ga je prepričal, naj poskusi še na drugi tekmi in tam mu je uspelo osvojiti drugo mesto. Životaril je iz tekme v tekmo in samo dobri uspehi so mu omogočali, da se je lahko finančno prebil skozi sezono, ki jo je zaključil na 4. mestu. Ta rezultat pa mu je omogočil začetek njegove profesionalne poti.

Postal je član mednarodnega promocijskega tima proizvajalca desk F2 in se pridružil elitni družbi Redbullovih sponzorirancev. Ta dva pokrovitelja sta mu tudi omogočila nadaljnji razvoj. Zaradi športa, ki ga je vzljubil v Žusterni, je Tine prepotoval že ves svet in windsurfal prav v vseh oceanih sveta pred dopolnjenim 30. letom starosti. Kmalu je uresničil še en primat, z dvema prijateljema je kot prvi zemljan objadral na surfu zloglasni Rt dobre nade (Cape Horn). Na koncu profesionalne poti kot poklicni windsurfer pomaga surferjem, ki sledijo svojim sanjam, ne glede na uspeh, ker je to po njegovem, edino pomembno. Samo z zelo močno voljo in strastjo se lahko doseže presežno, kar si je tudi dokazal z objadranjem Rta dobre nade.

Tekmuje s številko 6 na jadru v naslednjih disciplinah: slalom, prosti slog (freestyle) in po valu (wave). Najljubša manevra sta Push loop in Shaka. Najljubša oprema za surfanje po valu je Twin Contest 82, za freestyle Twin Tip LTD 110, za slalom X-Fire LTD 114 V4. Najljubši kraji za surfanje: Elands Bay (Južnoafriška republika), Hookipa (Havajski otok Maui), Umag (Hrvaška), Žusterna (Slovenija).

REZULTATI

2011
Svetovni pokal – Professional Windsurfing Association
31.mesto – Fuerteventura, Spanija
17.mesto – Svetovno prvenstvo, Texel, Nizozemska

Druga tekmovanja
4.mesto (od 1111 tekmovalcev) – La Defi, Francija
1.mesto – Canarian slalom tour, Tenerife
3.mesto – Dakhla wind festival, Maroko

2010
Svetovni pokal – Professional Windsurfing Association
29. mesto – Costa Brava, Španija
35. mesto – Fuerteventura, Spanija
44. mesto – Alacati, Turcija
31.mesto – Sylt, Nemcija

Druga tekmovanja
1.mesto – Shimuni extreme
6.mesto (od 1000 tekmovalcev) – La Defi, Francija

2009
Svetovni pokal – Professional Windsurfing Association
25. mesto – Podersdorf, SP slalom, Avstrija
24. mesto – Ulsan, Južna Koreja
46. mesto – Costa Brava, Španija
27. mesto – Gran Canaria, Španija
22. mesto – Fuerteventura, Španija

2008
Svetovni pokal – Professional Windsurfing Association
27. mesto – slalom Gran Canaria
17. mesto – freestyle Podersdorf
59. mesto – slalom Costa Brava
34. mesto – slalom Fuerteventura
22. mesto – freestyle Fuerteventura
32. mesto – Pegasus Airlines Alaçatı, Turčija

Svetovni pokal v hitrostni disciplini – Speed world cup
27. mesto – Svetovno prvenstvo v hitrosti, Fuerteventura

Evropski pokal – European Freestyle Pro Tour
17. mesto – Tarifa, Toro Andaluz
17. mesto – Podersdorf, Avstrija

Druga tekmovanja
11. mesto – Mondial du Vent, Leucate, slalom

Slabe, T.: Windsurfing ali jadranje na deski, v: Studia Iustinopolitana: revija Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper – rivista della Biblioteca centrle Srečko Vilhar Capodistria2,2(2009)641-650.

Interview with our Different Tine Slabe for PWA Tine Slabe Uncovered: Inside the Mind of the Man Behind Different Eyewear, v: Different – Eye (URLnaslov): www.different-eye.com/community/news/ourdifferenttineforpwa.

Tine Slabe “Tinko”THE FIRST TO SURF AROUND CAPE HORN!, v: Different-eye(URL naslov):www.different-eye.com/community/team/tine-slabe-tinko.

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 26. 8. 2020
Peter Štoka. SLABE, Tine. (1980-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/slabe-tine/
Report a Bug