Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

SIMONITI, Barbara

Portret Barbare Simoniti
Fototeka KOK - Barbara Simoniti

Photo Gallery

Birth Date:
10. June 1963, Slovenj Gradec, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Barbara Simoniti je pesnica, pisateljica in prevajalka. Rodila se je 10. junija 1963 v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo v Slovenj Gradcu in gimnazijo na Ravnah na Koroškem je končala z odličnim uspehom v vseh letih šolanja. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je študirala slovenščino in angleščino kot dva glavna predmeta. Diplomirala je iz književnosti, na slovenščini pri profesorju Borisu Paternuju z nalogo Razsežnosti tišine v Kosovelovi poeziji. Za angleško diplomsko nalogo, primerjavo romanov L. P. Hartleyja in Henryja Jamesa pri profesorici Meti Grosman, je dobila tudi Prešernovo nagrado za študente. Po končanem študiju leta 1987 je postala asistentka za angleško književnost na (takratni) Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 1990 magistrirala iz angleške književnosti z nalogo o Gulliverjevih potovanjih Jonathana Swifta v slovenskih prevodih in priredbah za otroke. Leta 1995 je doktorirala z nalogo literarnih znanosti o ubesedovanju in prevajanju nonsensa v Alici v Čudežni deželi Lewisa Carrolla. Od leta 1995 je svobodna pisateljica in prevajalka in živi v Ljubljani. Postala je članica Društva slovenskih pisateljev, Društva slovenskih književnih prevajalcev, Slovenskega centra PEN, Slovenske matice in Slovenske sekcije IBBY. V SC PEN je bila šest let članica Upravnega odbora. Leta 2013 je bila med soustanoviteljicami Mire, Ženskega odbora SC PEN, in je članica njenega Upravnega odbora. Prevedla je prek 30 knjig s področja družboslovja, mednarodnih odnosov in zgodovine (iz angleščine), pa tudi umetnostne zgodovine, kulturne dediščine in konservatorstva (v angleščino). Za Slovenski veliki leksikon Založbe MK je sestavila 372 geselskih člankov iz angleške literature. Nekaj let je sodelovala v kritiškem omizju Knjižne presoje na avstrijskem Koroškem, vodila pesniške delavnice in literarne pogovore. Njene pesmi in kratke zgodbe so v prevodu izšle v literarnih revijah v Avstriji, na Poljskem, Hrvaškem in v Makedoniji; v antologijah v Sloveniji, Avstriji, kmalu tudi v Izraelu in ZDA. Od izida knjige Močvirniki je pogosta gostja pogovorov in branj po šolah, knjižnicah, knjigarnah in bralnih festivalih, v Sloveniji in tujini. Leta 2015 je pripravila in uredila prvo integralno kritično izdajo Butalcev Frana Milčinskega.

 

novele, proza:

  • Razdalje (1998),

pesn.zbirke:

  • Zatišnost (1997), Zlati dež (2000), Sončni obrat (2011), Voda (2012), Las na koži (2020),

študija:

  • Nonsens (1997),

knjige za otroke:

  • Močvirniki (2012), Zgodbe iz Zelene Dobrave (2012), Andrej nespanec (2014),

 

Prešernovo nagrado za študente za diplomsko nalogo iz angleške književnosti (1987), knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla se je uvrstila v izbor 250 najboljših knjig z vsega sveta (2013), Knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti se je uvrstila med pet nominirancev za nagrado Večernica, knjiga Močvirniki Barbare Simoniti in Petra Škerla je prejela znak Zlata hruška na 29. Slovenskem knjižnem sejmu (2013) – znak za kakovost odličnih izdaj, ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti se je tretje leto po izidu uvrstila med deset nominirancev za nagrado Desetnica (2015), slikanica Andrej Nespanec pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla se je izmed 30 slikanic, prispelih na razpis, uvrstila med pet nominirancev za Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico (2015).

 

  • Bajt Drago: Slovenski kdo je kdo. Ljubljana, 1999, str. 483.
  • Enciklopedija Slovenije. Dodatek A-Ž. Ljubljana, 2002, str. 184-185.
  • Portreti sodobne slovenske literature. Celje, 2017, str. 222-223.
  • Kodrin, Miran: Rešeta pomena – Antologija poezije Koroške pokrajine.
Password Author: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne
Date of First Entry: 13. 1. 2020 | Latest Modification: 5. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. SIMONITI, Barbara. (1963-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/simoniti-barbara/
Report a Bug