Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

RUDOLF, Ivan

- Ivan Rudolf. Vir: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK

Photo Gallery

Birth Date:
10. April 1855, Slovenske Konjice
Death Date:
2. December 1942, Slovenske Konjice
Relatives:
Rudolf
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Ivan Rudolf se je rodil in umrl v Konjicah. Po osnovni šoli in gimnaziji je študiral pravo in se po diplomi vrnil v Konjice kot odvetnik.

Rudolf je povsod poudarjal slovenstvo in je bil med ustanovitelji čitalnice v tedaj napol nemškem trgu. Bil je soustanovitelj ter dolgoletni predsednik slovenske posojilnice v Konjicah. Po zaslugi Rudolfa je bila leta 1909 v Konjicah zgrajena slovenska šola, sedaj šola Pod goro. Leta 1919 je postal prvi slovenski šolski nadzornik. Dosegel je tudi slovensko uradovanje na Okrajnem sodišču v Konjicah. Bil je tudi med prvimi odvetniki, ki so dosledno vlagali na sodišče tožbe v slovenskem jeziku ter tako dosegli tudi slovenske sodne odloke.

Ivanu in ženi Josipini se je rodilo šest otrok: Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko. Za svoje otroke si je želel, da bi dosegli visoko izobrazbo in ugledna, cenjena delovna mesta. Vseh šest otrok je res končalo univerzitetni študij.

Ivan Rudolf je pokopan v družinski grobnici ob cerkvi svete Ane v Slovenskih Konjicah.

Rudolfovi za otroke: Vrtec Slovenske Konjice ob 850 letnici Konjic, Slovenske Konjice, 1996

Password Author: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Date of First Entry: 21. 5. 2020 | Latest Modification: 29. 12. 2021
Ana Miličevič. RUDOLF, Ivan. (1855-1942). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/rudolf-ivan-2/
Report a Bug