Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

RUDOLF, Dušan

Dušan Rudolf - Vir: Hribar, J. et al. Rudarstvo v Savinjski dolini. Griže: Etnološko društvo Srečno, 2018, str. 44. Original hrani Zgodovinski arhiv Celje.

Photo Gallery

Birth Date:
31. July 1896, Slovenske Konjice, Slovenija
Death Date:
2. March 1982, Zagreb, Hrvaška
Relatives:
Rudolf
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Dušan Rudolf se je rodil v Konjicah leta 1896 kot tretji izmed šestih otrok v družini Rudolf. Njegova starša sta bila Josipina Sernec (hči dr. Janka Serneca, znanega pravnika, narodnega buditelja, politika in predsednika Narodne slovanske čitalnice v Mariboru) in dr. Ivo Rudolf, odvetnik v Konjicah. Rudolfovi so stanovali v Slovenskih Konjicah, na Starem trgu 37.

Po osnovni šoli in gimnaziji je študiral rudarstvo in nato na rudarski šoli v Celju več let poučeval rudarsko stroko, med drugim tudi učne vsebine o rudarskih nesrečah in reševanju. Po drugi svetovni vojni so oblasti šolo obnovile. Za ravnatelja je bil imenovan inž. Dušan Rudolf, vendar je na tej funkciji ostal le do leta 1946, ko je bila šola premeščena v Ljubljano.

Poročil se je z Mirko Šipuš – Sisačka. Imela sta dve hčeri, Evo in Brigito. Vnukinja, Nada Bezić, je opisala, zakaj so družino med drugo svetovno vojno hoteli zapreti: zaradi sodelovanja pri sestrelitvi dveh letal med služenjem vojske v Zidanem Mostu. Grof, lastnik gradu Otočec, jih je zaščitil, jim dal zatočišče, tako da jih je vzel na delo in jim pomagal najti bivališče. Med vojno je bil ranjen – ko se je sprehajal po vrtu, ga je v ramo zadela krogla. Po osvoboditvi se je Dušan z družino vrnil v Konjice. Bili so premožni, živeli so meščansko življenje in med meščani uživali velik ugled – rekli so jim “Inženirjevi”. Zelo so jih spoštovali in jih želeli posnemati, tudi otroci so zelo radi hodili k njim, saj je bilo pri njih vse tako lepo. Konjičanom je ostal v spominu kot “uglajen gospod, ki se po trgu vedno sprehaja v beli moški obleki”.

Iz Konjic se je odselil leta 1972, ko so prodali družinsko hišo. Hči Eva si je ustvarila družino na Hrvaškem, Brigita pa v Avstriji. Eva je študirala etnologijo in je za diplomsko nalogo Etnografski elementi v poljedelstvu na jugovzhodnem področju Pohorja leta 1956 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Dušan je umrl leta 1982 in je pokopan na konjiškem pokopališču.

Njegov brat je bil znan pisatelj Branko Rudolf, sestra pa pesnica, glasbenica in novinarka Vida Rudolf

Hribar, J. et al. Rudarstvo v Savinjski dolini. Griže: Etnološko društvo Srečno, 2018.
Rudolf, B. Srebrna ribica. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1995, str. 196-242.
Rudolfovi s Konjiškega – Bila je huda mravljica (raziskovalna naloga). Slovenske Konjice: OŠ Ob Dravinji, 2003.
Rudolfovi za otroke: Vrtec Slovenske Konjice ob 850 letnici Konjic. Zreče: IKA GRAFIKA, 1996.

Password Author: Ana Zidanšek, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Date of First Entry: 29. 12. 2021 | Latest Modification: 29. 12. 2021
Ana Zidanšek. RUDOLF, Dušan. (1896-1982). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/rudolf-dusan/
Report a Bug