Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

RAUCH, Tomaž

Rauch3

Photo Gallery

Birth Date:
25. March 1964, Jesenice
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Tomaž Rauch se je rodil na Jesenicah, odraščal pa v Tolminu. Tam je končal osnovno šolo in gimnazijo ter glasbeno šolo (njegova učitelja sta bila med drugim Makso Pirnik in Pavle Kalan), igral v godbi na pihala, spoznaval ljudske godce in izročilo, igral na prireditvah in pri folklori. S sopranistko Majdo Luznik (Herzog)  je pripravil svoj prvi koncert – program ljudske glasbe. V Tolminu se je pripravil tudi za študij glasbe. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1990. Zaposlen je bil  na Radiu Slovenija kot urednik za komorno glasbo. Od leta 1992 je samostojni ustvarjalec na področju kulture. Ukvarja se predvsem z ljudsko glasbo. Bil je član skupin Trinajsto prase, Marko banda in Črnobela muzika. Osnova lastnega skladateljskega ustvarjanja, ki temelji na raziskovanju zvokov, so akustična in predvsem ljudska glasbila. Ustvarja glasbo za zbore, priredbe ljudskih pesmi in melodij. Komponira tudi avtorsko glasbo za filme, gledališče, lutkovne predstave, radijske igre in drugo. Deloval je kot kritik, esejist, pisal je kolumne. Njegovo področje delovanja je med drugim sodelovanje z raznimi glasbeniki, s katerimi nastopa tudi na koncertih in ob drugih priložnostih. Pripravlja predstavitve glasbil v vrtcih in šolah. Kot glasbeni pedagog se udeležuje taborov, delavnic in predavanj. Večkrat je bil glasbeni producent na snemanjih ljudske glasbe. Izdal je že nekaj zvočnih posnetkov. Velja še  omeniti, da nekatera glasbila tudi sam izdela. Redno pripravlja radijske oddaje o slovenski ljudski glasbi in tradicionalnih glasbenih kulturah po svetu.
Sedaj živi in ustvarja na Goričkem, v Čikečki vasi v Občini Moravske Toplice.

 

Slovenska ljudska glasba: takšna in drugačna. V: Drugačnost v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi: 52. seminar slovenskega jezika, literature in kulture, 2016, str. 87 – 93. Dostopno tudi na naslovu: https://centerslo.si/wp-content/uploads/2016/06/52_Rauch.pdfhttps://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=126946 (citirano 12. 4. 2023).

Leta 2016 je za izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v pesmi in besedi prejel Štrekljevo nagrado.

Rauch, T. Prispevek za biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, april 2023 (hrani arhiv PiŠK)
Lutman, A. Tomaž Rauch, skladatelj, pevec, inštrumentalist in predvsem svobodomislec : “Glasba me vedno zanima v funkciji, skozi njen namen.” Glasna: revija Zveze Glasbene mladine Slovenije, febr. – apr. 2020, let. 51, št. 1, str. 27–29.
Gržeta, T. Tomaž Rauch – dobitnik Štrekljeve nagrade: iskreno in predano po sledeh glasbenega izročila. Glasna: revija Zveze Glasbene mladine Slovenije, avg.–sept. 2016, let. 47, št. 4, str. 40.
Gabor, J. Tomaž Rauch: V prekmurski ljudski glasbi je veliko prvinskosti. (citirano 8. 4. 2023). Dostopno na naslovu: https://vestnik.si/clanek/aktualno/v-prekmurski-ljudski-glasbi-je-veliko-prvinskosti-882207

 

Password Author: Albert Halász, objavila: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Date of First Entry: 12. 4. 2023 | Latest Modification: 19. 4. 2023
Albert Halász. RAUCH, Tomaž. (1964-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/rauch-tomaz/
Report a Bug