Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

PIBERNIK, Jolanda

Birth Date:
26. November 1934, Trst (Italija)
Death Date:
2019, Kranj
Professions and Activities:
Places of Work:
Associated persons:
Municipality:
Lexicon:

Jernačeva iz Slop v Brkinih, rojena kmečkim staršem, Mariji Benčič, poročeni Opara, in Pavletu, kot drugi od petih otrok. Oče je padel v partizanih. Za otroke sta skrbeli mama in nona Karlina, tudi vdova po prvi svetovni vojni. Osnovno šolo je obiskovala v Slopah in Rodiku, gimnazijo v Hrpeljah in Postojni, kjer je maturirala 1953 leta. Diplomirala je na Višji pedagoški šoli v Ljubljani leta 1955. Poučevala je v osnovnih šolah na Dobrovem v Goriških Brdih, v Dekanih, v Preddvoru in v Kranju. Po očetu in noni Karlini je podedovala ljubezen do zemlje, po mami pa ljubezen do knjig.

Njeno pedagoško delo zajema likovno pedagogiko. Poleg likovnih prireditev v okviru Aktiva likovnih pedagogov Gorenjske je z učenci preko šole sodelovala na republiških razstavah v Moderni galeriji in na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Skupaj z učenci je sodelovala pri reviji Kurirček, kasneje Kekec. Sodelovali so na razstavah v organizaciji Pedagoške akademije v Mariboru, na natečajih Železniškega gospodarstva, na bienalih otroške grafike v Žalcu, na tekmovanjih Ljubljanske banke, na razstavah Zelenih Slovenije, na natečajih letališča Brnik, Petrola, ob prireditvah v Planici in še mnogokje. Od leta 1957 do upokojitve je sodelovala s Centrom za likovno vzgojo otrok in mladine Vojvodine v Novem Sadu. Na likovnih prireditvah v okviru Zmajevih otroških iger v Novem Sad sta njena učenca prejela prvi nagradi 1989 in 1991. S kolegi na Kosovu je sodelovala na razstavi v Gnjilanah, šola je prejela diplomo, Pibernikova pa naziv Istaknuti likovni pedagog. Tekmovanj se je z učenci udeleževala tudi preko razpisov v Indiji (Shankar’s International children’s competition), otroška dela je pošiljala na Japonsko, v Brazilijo, Moskvo, Malezijo, Finsko, Češko, Ankaro, Kanado in še na številna druga mesta. Utrinke iz Slop in bližnjih krajev, spomine, znanja in doživetja je strnila v tri knjige, izkušnje iz likovne pedagogike pa v eno. Živela je v Kranju, poročena je bila z znanim slovenskih pesnikom, literarnim zgodovinarjem in esejistom Francetom Pibernikom.

Po sledeh svojih korenin. Kranj: samozaložba, 2009
Drugačnosti. Celje: Celjska Mohorjeva družba, 2006
Roke naših mater. Kranj: samozaložba, 2004
Pravca o Slopah. Kranj: samozaložba, Kranj, 1999

Ustni vir:Jolanda Pibernik, 2014

Password Author: Patricija Dodič, Kosovelova knjižnica Sežana
Date of First Entry: 14. 1. 2019 | Latest Modification: 6. 9. 2022
Patricija Dodič. PIBERNIK, Jolanda. (1934-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/pibernik-jolanda/
Report a Bug