Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

PETKOŠ, Janez

- foto arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
23. January 1947, Rečica pri Bledu
Death Date:
7. January 2023, Rečica pri Bledu
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je pri Vajnarju na Rečici pri Bledu v kmečko kajžarski družini petih otrok. Zelo zgodaj je občutil tegobe in radosti kmečkega življenja. Mati Belokranjka je bila po poklicu kuharica, a je delala kot kmetica na polju. Oče Gorenjec je bil mesarski mojster, hkrati pa trgovec, ki je s konjem in vozom prepotoval vso Slovenijo in kupoval ter preprodajal različno blago za zaslužek. Janeza je kot fantiča pogosto vzel s seboj na pot. Tako je že kot otrok spoznal ogromno krajev, ki so mu burili domišljijo.

Oče mu je nenadoma umrl, ko mu je bilo komaj štirinajst let. Da je mati preživela številno družino, se je morala spopadati z velikimi težavami in pomanjkanjem. To in nenavadno, neustaljeno očetovo življenje ter njegova tragična smrt sta v Janezovem temperamentu pustila neizbrisen pečat. Ob življenjskih stiskah in dvomih je kot mladenič uteho iskal pri materi, odgovore na vprašanja in dvome pa je našel v naravi. Z njo je bilo povezano vse njegovo življenje na različnih področjih, od poklicnega do literarnega ustvarjanja.

Dom je zapustil zgodaj, saj se je šolal na srednji gozdarski šoli v Postojni in kasneje na ljubljanski univerzi, kjer je študiral gozdarstvo. Po uspešno zaključenem šolanju je postal univ. dipl. inž. gozdarstva in lovski tehnik. Zaposlil se je v Gozdnem gospodarstvu Bled. Po njegovih načrtih raste v osrednjem blejskem parku preko devetdeset dreves in okoli osemsto okrasnih grmov.

Kot intelektualec se je aktivno vključeval v družbeno življenje in opravljal različne naloge in funkcije na Bledu. Kar štiriinštirideset let je bil predsednik Planinskega društva Bled. Leta 2022 je bil imenovan za častnega predsednika. Aktivno je deloval tudi v izvršnem odboru Planinske zveze Slovenije. Od leta 1976 je več kot dvajset let je opravljal funkcijo člana komisije Zeleni pas Bleda. Bil je tudi član republiškega odbora Sindikata gozdarstva Slovenije in član izvršnega odbora pri Slovenskem ekološkem gibanju ter eden od štirih ustanoviteljev Društva za varstvo okolja Bled. Leta 1979 je bil član častnega komiteja za svetovno prvenstvo v veslanju na Bledu. Med drugim je bil tudi tajnik LD Bled, predsednik Društva inženirjev in tehnikov gozdarstva Bled, več mandatov je deloval v svetu Osnovne šole Bled. Funkcijo predsednika Krajevne skupnosti Bled je opravljal od leta 1978-1981. Tri mandate (2006-2014) je bil svetnik Občine Bled. Leta 2006 je kandidiral tudi za blejskega župana.

Svoja najgloblja čustva je izražal v pesmih. V samozaložbi je izdal tri pesniške zbirke in tudi tri prozna dela. Zaobljuba materi je roman z izrazito avtobiografsko vsebino, v katerem opiše težko življenje svoje matere in otrok.

Svojo poezijo je predstavljal širom po Sloveniji na različnih proslavah, razstavah in v knjižnicah. V imenu krajanov Rečice se je kot sodelavec ali prijatelj več desetkrat poslovil od pokojnika. Bil je pripaden kraju in ljudem. Kjer je delal, je za seboj pustil sledi, ki so koristile širši družbi. Poleg številnih priznanj je leta 2009 prejel srebrno plaketo Občine Bled. Umrl je po daljši bolezni.

Glas srca, misli duha, 1995
Ptice, 1998
Zaobljuba materi, 2004
Pukelček, 2006
Biser rose trave, 2013
Dolga svilena ruta, 2018

srebrna plaketa Občine Bled, 2009

Bohinc, J. Spremna beseda : Janez Petkoš – pesnik in mislec. V: Pesmi, 1995, str. 79-86.
Janez Petkoš. Blejske novice, 2009, št. 3, str. 4.
Urevc, R. Janez Petkoš (1947-2023). (citirano 10. 1. 2023). Dostopno na naslovu: http://pd-bled.si/jnaez-petkos-1947-2023/

Password Author: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Date of First Entry: 3. 3. 2023 | Latest Modification: 6. 3. 2023
Damjan Mulej. PETKOŠ, Janez. (1947-2023). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/petkos-janez/
Report a Bug