Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

PAUČIČ, Josip

Josip Paučič - Hrani: Jakob Paučič

Photo Gallery

Birth Date:
9. March 1900, Novo mesto
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je Jakobu Paučiču, novomeškemu trgovcu in nepremičninarju, kot četrti od sedmih otrok iz njegovega prvega zakona. V Novem mestu je končal nižjo gimnazijo in nato trgovsko šolo. Kasneje je zaključil še obrtno nadaljevalno šolo za pekovsko obrt. Leta 1926 je prevzel očetovo trgovino in pekarijo na Glavnem trgu v Novem mestu.

Bil je zadnji predsednik novomeške čitalnice in ko so jo skupaj z Narodnim domom leta 1925 prevzeli novomeški sokoli, je postal oskrbnik Sokolskega doma ter se še naprej tudi kulturno udejstvoval. Režiral je igre in v njih tudi igral.

Leta 1927 je bil na liberalni listi izvoljen za novomeškega občinskega odbornika in postal eden od svetovalcev župana dr. Josipa Režka. Kot član starešinstva in nato član občinske uprave  je bil Josip Paučič izredno dejaven. Opravljal je posle preglednika občinske blagajne in bil izvoljen v različne odbore, komisije in odseke: upravni odbor mestne hranilnice, obor za gradnjo elektrarne na Dvoru, davčni in gradbeni odbor, odsek za podaljšanje električnega voda do Novega mesta, vodovodni in cestni odsek. Kot načelnik policijskega odseka pa se je odpravil celo na ekskurzijo v Pariz in London, da bi reformiral novomeško policijo. Na občinskih volitvah leta 1933 je bil na listi JNS ponovno izvoljen in ko je novomeški župan Režek leta 1935 postal poslanec Narodne skupščine Jugoslavije, je Paučič kot njegov namestnik do rednih volitev leta 1936 prevzel predsedovanje občine.

V začetku vojne leta 1941 je svojo trgovino in pekarijo zaprl ter pri avtomehaniku začel voditi pisarniško administracijo, dokler ni leta 1943 odšel v partizane. Med vojno se je ukvarjal tudi s proizvodnjo kvasa. Po vojni je dobil službo na Ministrstvu za industrijo pri generalni direkciji za živila in tam hitro spoznal, da podjetja z nepremičninami ne bo mogel obdržati, zato je pod ceno vse prodal in si kupil hišo v Ljubljani. Poklicno kariero je sklenil kot šef komerciale v tovarni Kolinska Ljubljana in se leta 1960 upokojil. V zakonu z Marijo Rozman, s katero se je poročil leta 1932, je imel sina edinca.

 

Password Author: Jakob Polenšek, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Date of First Entry: 18. 8. 2022 | Latest Modification: 18. 8. 2022
Jakob Polenšek. PAUČIČ, Josip. (1900-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/paucic-josip/
Report a Bug