Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

OVNIK, Jože

OVNIK Jože
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
14. June 1955, Trbovlje
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Jože Ovnik je Trboveljčan, ki je to bil, ni bil in je spet. Rojen je bil v Trbovljah. Do 26. leta je bil Velenjčan, nato spet Trboveljčan. Je človek, ki hodi v službo zato, da preskrbi svojo družino, da se počuti varno in da lahko v prostem času nemoteno riše zgodbe. Je slikar, karikaturist in ilustrator, ki meni, da slikar ne more biti vsakdo. Jože Ovnik je človek, ki pojmuje karikaturo kot najvišjo obliko slikarstva. Je avtor, ki ideje za svoje risane zgodbe črpa iz trboveljskih ljudi, iz njihove dobrote in svobode.

Njegova najbolj znana podoba je škrat Perkmandeljc, ki se skriva v zasavskih rudniških jaških, lepša delovne trenutke rudarjev in njihovih družin ter jim včasih tudi kakšno zagode. Ovnik je Prekmandeljčevo podobo obeležil z izvirno slikanico (izšla je leta 1997, v samozaložbi), ki prinaša zgodbo o nagajivem rudniškem škratu, ki jo je Ovnik spoznal iz pripovedovanja očeta in drugih nekdanjih trboveljskih knapov. Oče pa Jožetu ni pripovedoval le zgodb o Perkmandeljcu; v svojih pripovedih je opisoval vsakdan rudarjev in njihovih družin. Vse to je Ovnik kasneje prelil na papir – iz vseh zgodb, ki jih je slišal, so nastale in še nastajajo slike, podobe rudarskega življenja, o katerih je Ovnik slišal ali jih kasneje videl na lastne oči.

Njegove risbe prinašajo podobe Trbovelj nekoč in tudi danes: ko hodi po nekdanjih rudarskih kolonijah, mu pred oči skačejo prizori, ki jih je videl v otroštvu ali le podoživel ob poslušanju zgodb o tem, kako je bilo včasih. Na kraju samem potem risba dobi okvirno podobo, ki jo doma zgladi, izpili, dodela.

Jože Ovnik: Perkmandeljc, 1997
Jože Ovnik: Razstavišče Črna garderoba: 16.10.-31.12. 2001

Osebni pogovor z avtorjem.

Password Author: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Date of First Entry: 15. 1. 2014 | Latest Modification: 15. 5. 2020
Robert Čop. OVNIK, Jože. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/ovnik-joze/
Report a Bug